Πέντε κορυφαία σνακ που μπορούμε να τσιμπήσουμε ακόμα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Οι απόλυτες πηγές ενέργειας που μας σώζουν από τις γαστρεντερικές δυσφορίες.
Milko via Getty Images

Αν βρισκόμαστε στα μισά μιας προπόνησης και αισθανόμαστε το στομάχι μας να ανακατεύεται, το να συνεχίσουμε την άσκηση, σύντομα θα επιφέρει γαστρεντερική δυσφορία, όπως μας προειδοποιεί η διαιτολόγος αθλητών, Άντζι Άσκε.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το στομάχι μας αντιδρά παράξενα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η αφυδάτωση ή η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών λίγο πριν ξεκινήσουμε, σύμφωνα με την προπονήτρια στίβου Τζεν Σκοτ.

Ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες πριν ή και κατά τη διάρκεια της προπόνησής, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές να υποφέρουμε από στομαχικές διαταραχές, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να αποδώσει στο πρόγραμμα γυμναστικής που έχουμε επιλέξει.

Παρακάτω οι ειδικοί μας προτείνουν τις πέντε τροφές που μπορούμε να φάμε κατά τη διάρκεια ή εντός 60 λεπτών από την έναρξη μιας προπόνησης. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, χωρίς να διαταράξουν ούτε στο ελάχιστο το γαστρεντερικό μας σύστημά.

Κρέμα βρώμης

Η κρέμα βρώμης, δηλαδή το αγαπημένο μας πόριτζ, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε Β-γλυκάνη, (μια ευεργετική για το πεπτικό μας σύστημα φυτικής ίνα) η κρέμα βρώμης πριν από την άσκηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους θορύβους που κάνει το έντερό μας.

Πατάτες

Οι ξεφλουδισμένες, βραστές και αλατισμένες πατάτες λειτουργούν ως εξαιρετικό καύσιμο στην άσκηση. Το ξεφλούδισμα τις βοηθά να απαλλαγούν από τις περιττές φυτικές ίνες που ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας ενοχλήσουν πριν από την προπόνηση, ενώ το αλάτι βοηθά στην αναπλήρωση του νατρίου που χάνεται καθώς ιδρώνουμε. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικής ίνας που βοηθά στη διατροφή των καλών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Σιρόπι από σφένδαμο

Το σιρόπι σφενδάμου αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας, καθώς περιλαμβάνει σακχαρόζη, έναν μονοσακχαρίτη που αποροφάται άμεσα πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Έτσι, μπορεί πολύ γρήγορα να μας εξασφαλίσει δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούμε ακόμα και στο πιο απαιτητικό πρόγραμμα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ενώ περιλαμβάνουν λίγες φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά μια εύπεπτη επιλογή. Για αυτόν τον λόγο έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίο σνακ για τους δρομείς που έχουν ευαίσθητο στομάχι.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες είναι ένα εύπεπτο σνακ που μπορούμε να έχουμε παντού μαζί μας. Δύο χουρμάδες περιλαμβάνουν 35 γραμμάρια υδατάνθρακες και μόλις 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Επομένως, οποιοσδήποτε τύπος χουρμά αποτελεί ένα ιδανικό σνακ για την προπόνησή μας.

Πηγή: Outsideonline