Χλωρίνη: Πότε η χρήση της μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη και ζημιογόνα

Και όλα τα ναι και τα όχι του απολυμαντικού ευρύτατης χρήσης.
Suwinai Sukanant / 500px via Getty Images

Η χρησιμότητα της χλωρίνης δεν περιορίζεται απλώς στον καθαρισμό των λεκέδων από τα λευκά ρούχα. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο υγρό μας βοηθά σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες που οφείλουμε να γνωρίζουμε σε σχέση με τη χλωρίνη.

Αρχικά, οι περισσότεροι ξέρουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύουμε τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά ή απολυμαντικά, καθώς μέσα από την ένωση ενδέχεται να απελευθερωθούν επικίνδυνα αέρια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει να αποφύγουμε.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι σωστό να χρησιμοποιούμε χλωρίνη

Η χλωρίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα βακτήρια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που παραμένουν στις επιφάνειες μετά τον γρήγορο, επιφανειακό καθαρισμό. Η ίδια η χλωρίνη, από μόνη της δεν αποτελεί καθαριστικό. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή της, μπορεί να «κατατροπώσει» ό,τι έχει απομείνει μετά την πρώτη μας πλύση με σαπούνι και νερό ή με κάποιο άλλο καθαριστικό.

Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε χλωρίνη

Υπάρχουν ορισμένες επιφάνειες και υλικά, τα οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τη χλωρίνη. Αυτά δεν είναι άλλα από:

  • Την πέτρα
  • Το μάρμαρο
  • Τον γρανίτη
  • Τον χαλαζία
  • Το αλουμίνιο
  • Το ασήμι
  • Τον χαλκό
  • Οτιδήποτε ηλεκτρονικό
  • To ξύλο
  • Tην πορσελάνη

Η επαφή των εν λόγω υλικών με τη χλωρίνη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιώσει την ποιότητά τους ή και να τα διαβρώσει εντελώς.

Ποτέ δεν αραιώνουμε τη χλωρίνη με ζεστό νερό

Ενδεχομένως έχουμε ακούσει ότι η χλωρίνη χρειάζεται να αραιώνεται. Ωστόσο, ίσως μας διαφεύγει το πώς. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν οδηγίες, για κάθε 125ml χλωρίνη, αραιώνουμε με 5 λίτρα νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε καμία περίπτωση δεν αραιώνουμε τη χλωρίνη με ζεστό νερό, καθώς σωματίδια χλωρίνης ενδέχεται να απελευθερωθούν στον αέρα μέσα από τον ατμό, ερεθίζοντας τα μάτια και τη μύτη μας.

Ακόμη και όταν την αραιώνουμε σωστά, η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε καλά αεριζόμενα δωμάτια, προκειμένου να αποφύγουμε να εισπνεύσουμε την εν λόγω ουσία. Συνεπώς, κατά τον καθαρισμό με χλωρίνη, ανοίγουμε τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού ή του δωματίου στο οποίο βρισκόμαστε. Επιπλέον, κατά τη χρήση, φοράμε οπωσδήποτε γάντια και προτιμάμε τα παλιά μας ρούχα, στα οποία δεν θα μας πείραζε να προκληθούν τυχόν λεκέδες από τη χλωρίνη.

Πηγή: lifehacker.com