Ο κίνδυνος που παραμονεύει αν χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγαράκι πιάτων πάνω από 2 εβδομάδες

Ούτε μπορούσαμε να το φανταστούμε.
RgStudio via Getty Images

Είτε το πιστεύoυμε είτε όχι, το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι αρκετά χρήσιμο, ειδικά όταν πρόκειται για εύθραυστα πιάτα, τα οποία στο νεροχύτη έχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν σε σχέση με το πλυντήριο πιάτων. Επιπλέον, το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, ειδικά εφόσον το πλυντήριο πιάτων μας είναι παλιό με χαμηλότερη απόδοση.

Ωστόσο, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα τέσσερα εγκληματικά λάθη, στα οποία όλοι έχουμε υποκύψει τουλάχιστον μια φορά στην διάρκεια της καριέρας μας στην κουζίνα.

Dorota Szymczyk / EyeEm via Getty Images

Χρησιμοποιούμε βρώμικο σφουγγάρι

Το να πλένουμε ένα βρώμικο πιάτο με ένα βρώμικο σφουγγάρι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, στα σφουγγάρια ενδέχεται να κρύβονται 362 τύποι βακτηρίων, δηλαδή πολύ περισσότεροι από αυτούς που βρίσκεται στο μπάνιο μας. Αυτό σημαίνει ότι πλένοντας τα πιάτα μας, ίσως απλώς βοηθάμε τα μικρόβια από το σφουγγάρι μας να εξαπλωθούν και στα πιάτα μας.

Επομένως, χρειάζεται να αλλάζουμε το σφουγγάρι των πιάτων μία φορά την εβδομάδα ή το πολύ κάθε δύο εβδομάδες, σε αντίθεση με την άποψη ορισμένων που πιστεύουν ότι μπορούμε να περιμένουμε έως ότου το σφουγγάρι μας αρχίσει να μυρίζει άσχημα.

Πλένουμε τα πιάτα μας με γυμνά χέρια

Τα λαστιχένια γάντια για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι δεν είναι απλώς μια μόδα από τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για μια πολύ πρακτική μέθοδο που επιφυλάσσει ιδιαίτερα οφέλη για τα χέρια μας. Όταν δε φοράμε γάντια, το ζεστό νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια από το δέρμα μας, με αποτέλεσμα τα χέρια μας να ξεραίνονται. Φορώντας γάντια αποτρέπουμε το σκάσιμο του δέρματός στην περιοχή των χεριών. Επιπλέον, αν είμαστε λάτρεις του μανικιούρ διατηρούμε άθικτα τα καλοφτιαγμένα νύχια μας, καθώς το σαπούνι των πιάτων περιέχει χημικές ουσίες που φθείρουν το βερνίκι.

Ξεχνάμε να μουλιάσουμε τα πιάτα μας

Εάν έχουμε να κάνουμε με πιάτα που είναι εξαιρετικά βρώμικα, γεμάτα επίμονα υπολείμματα φαγητού, μια καλή ιδέα είναι προτού προχωρήσουμε στο πλύσιμο τους να τα μουσκέψουμε. Γεμίζοντας τα ζεστό νερό και προσθέτοντας μια δόση σαπούνι διευκολύνουμε την αφαίρεση του λίπους, ενώ αν πρόκειται για μια κατσαρόλα ή και ένα τηγάνι γεμάτο με καμένα σωματίδια τροφής μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη μαγειρική σόδα. Τότε, θα προκληθεί μια αντίδραση αφρισμού που απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο τελικά αποδυναμώνει τα υπολείμματα, απομακρύνοντάς τα από το πιάτο ή το σκεύος μας.

Χρησιμοποιούμε υπερβολικά πολύ σαπούνι

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για το σαπούνι των πιάτων. Καθώς βλέπουμε τον αφρό σταδιακά να εξαφανίζεται, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ρίχνουμε στο σφουγγάρι περισσότερο σαπούνι, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Ένας καλός τρόπος να υπολογίσουμε πόσο σαπούνι χρησιμοποιούμε, είναι να αρκεστούμε σε ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων, ακόμα και αν ο νεροχύτης μας είναι γεμάτος πιάτα.

Πηγή: housedigest.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα