Αποδομώντας τρεις μύθους για το αδυνάτισμα

Kαι πώς θα χάσουμε βάρος χωρίς να εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας με αυστηρότατες και πληκτικές δίαιτες.
Tatiana Meteleva via Getty Images

Η πλειοψηφία των ειδικών θα συμφωνήσουν ως προς το ότι η απώλεια βάρους με έναν υγιεινό τρόπο είναι μια πραγματική πρόκληση και δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή που απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, συχνή ενυδάτωση, καθώς και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Ωστόσο, πέρα από τις κοινώς αποδεκτές αλήθειες γύρω από το αδυνάτισμα, υπάρχουν και μύθοι που μας περιορίζουν σε κανόνες χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί σε θέματα υγείας μας εξηγούν τα πάντα γύρω από τους τρεις πιο κοινούς, που αντί να βοηθούν στην απώλεια βάρους, συχνά επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η παράλειψη γευμάτων - και ειδικά του πρωινού - ενισχύει την καύση λίπους

Το να παραλείπουμε γεύματα, όχι απλά δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιφέρει απροσδόκητη αύξηση βάρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πρωινό. Δυστυχώς όμως, είναι σύνηθες όταν κάνουμε δίαιτα, οι περισσότεροι από εμάς να εξετάζουμε πώς θα προσλάβουμε όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Και ενώ αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα επιφέρει πλήγμα στον μεταβολισμό μας.

Tο σώμα μας, προκειμένου να εκτελεί τις καθημερινές του λειτουργίες στο βέλτιστο επίπεδο, απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων. Όταν υπερβούμε αυτόν τον αριθμό, οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους, ενώ όταν καταναλώνουμε θερμίδες λιγότερες από αυτόν τον αριθμό, αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτή η απώλεια βάρους ή το κάψιμο λίπους δεν είναι παρά βραχύβια αποτελέσματα. Σταδιακά το σώμα μας θα προσαρμοστεί στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και ως εκ τούτου, θα επιβραδύνει την καύση τους, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ενέργεια και να αποφύγει το αίσθημα πείνας. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας, με κίνδυνο όταν επιστρέψουμε στην κανονική πρόσληψη θερμίδων, να δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς να εκτοξεύεται απότομα.

Αντί λοιπόν να κόβουμε γεύματα, η κοινότητα των διατροφολόγων προτείνει να προσθέσουμε γεύματα. Απλώς αυτά τα γεύματα θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Τα πλούσια σε βιταμίνες γεύματα, χωρίς πολλές θερμίδες, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την πρόοδό μας δίχως να στερούμε από το σώμα μας βασικές θρεπτικές ουσίες.

H απώλεια βάρους είναι συνώνυμη της πλήρους αποχής από τα γλυκά

Υπάρχουν πολλά υγιεινά επιδόρπια εκεί έξω που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι μας στην απώλεια βάρους. Επομένως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε δια παντός τις αγαπημένες μας λιχουδιές. Αντίθετα, η ανακάλυψη πιο υγιεινών εκδοχών ή η προσθήκη περισσότερων φρούτων ή άλλων συστατικών με φυτικές ίνες στα αγαπημένα μας επιδόρπια, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τη ζυγαριά να κατέβει.

Είτε ετοιμάζουμε ένα μπολ με γιαούρτι, είτε ένα σμούθι, είτε μια οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά, μπορούμε να προσθέσουμε, βατόμουρα ή διάφορα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα φρούτα είναι το ιδανικό συστατικό για χυμούς, επιδόρπια γιαουρτιού, σπιτικό παγωτό ή απλώς για να τα τρώμε μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες.

Οι διατροφολόγοι μας προσφέρουν κι ένα ακόμη ένα χρυσό tip σε ότι αφορά το γλυκό: Αν νιώθουμε την ανάγκη να υποκύψουμε στον πειρασμό του επιδορπίου, ας δοκιμάσουμε να το μοιραστούμε με έναν φίλο. Αυτό θα μειώσει τόσο τις θερμίδες όσο και το κόστος στο μισό.

Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, οφείλουμε να μετράμε την κάθε θερμίδα

Αν και είναι χρήσιμο να προσέχουμε τί τρώμε, ορισμένες φορές η εμμονή με τις θερμίδες ενδέχεται να αγγίξει τα όρια της υπερβολής. Επιπλέον, μετρώντας θερμίδες, ενδέχεται να παρακάμψουμε δείκτες όπως η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, υποκύπτοντας σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό μας το παραμικρό.

Κατανοούμε επομένως, ότι η εστίαση στους αριθμούς και το συνεχές «ζύγισμα» των προϊόντων διατροφής μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή. Ενώ ο προγραμματισμός των γευμάτων θεωρείται ένας υγιεινός και διασκεδαστικός τρόπος να προσαρμόσουμε τη δίαιτά μας σε πιο υγιεινά πρότυπα, αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε υπερβολικό άγχος γύρω από το τί καταναλώνουμε.

Το ζουμί

Τα μεγαλύτερα μυστικά προκειμένου να δούμε τη ζυγαριά να πέφτει θεαματικά, είναι να ακούμε το σώμα μας και όταν νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας, να ζητάμε τη συμβουλή ενός έμπιστου γιατρού ή διατροφολόγου.

Πηγή: shefinds

Πήγαινε στην αρχική σελίδα