Πετυχαίνουμε ή όχι απώλεια βάρους μόνο με άσκηση ή μόνο με διατροφή

Για να πετύχουμε το στόχο μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι, άλλες σωστές και άλλες όχι.
A young woman was measuring her waist
Longhua Liao via Getty Images
A young woman was measuring her waist

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που ακούει ένας διατροφολόγος στο γραφείο του είναι: Αν δεν κάνω διατροφή και κάνω μόνο άσκηση θα έχω αποτέλεσμα, ή και το ανάποδο. Για να πετύχουμε το στόχο μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι, άλλες σωστές και άλλες όχι, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποια μεσαία λύση.

Οπως γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή, διατροφολόγος – διαιτολόγος με έδρα τη Λέσβο:

Απώλεια βάρους μόνο με διατροφή

Ας ξεκινήσουμε με το ενδεχόμενο να κάνω μόνο διατροφή για να πετύχω την απώλεια που θέλω. Σε περίπτωση που ακολουθώ ένα πρόγραμμα φυσιολογικό και ακριβώς φτιαγμένο για μένα με σωστό θερμιδικό έλλειμμα, τότε η απώλεια μου είναι εφικτή ακόμα και χωρίς άσκηση.

Μπορώ να πετύχω αργή μείωση βάρους και χωρίς να χάνω ιδιαίτερα μυϊκή μάζα, καθώς οι θερμίδες που θα καταναλώνω θα είναι αρκετές για να μην εξαντλούμαι διατροφικά.

Απώλεια βάρους με διατροφή και άσκηση

Ας δούμε τώρα την απώλεια βάρους με διατροφή και άσκηση μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός μου μπορεί να καταφέρει το στόχο του συνδυαστικά και με μεγαλύτερη ευκολία. Μιλάμε για ένα πλάνο διατροφής με θερμιδικό έλλειμμα ισορροπημένο και μία άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις προτιμήσεις μου.

Εδώ μπορώ να πετύχω μείωση βάρους με ελάχιστη απώλεια ή καθόλου ή και αύξηση μυϊκής μάζας πάλι σε φυσιολογικό χρονικό περιθώριο. Με την άσκηση πετυχαίνω μεγαλύτερο θερμιδικό έλλειμμα και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι και εμφανές στο σώμα μου. Το καλύτερο πλάνο που μπορώ να ακολουθήσω.

Απώλεια βάρους μόνο με άσκηση

Τι γίνεται όμως εάν προσπαθώ να χάσω βάρος μόνο με άσκηση, χωρίς να κάνω διατροφή; Εκεί τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Και όχι γιατί είναι ανέφικτο, αλλά γιατί είναι δύσκολο και θέλει πολλή προσπάθεια.

Σε περίπτωση που κάνω έντονη άσκηση, χωρίς να ακολουθώ πλάνο διατροφής, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αργό και σίγουρα όχι αυτό που όντως θα ήθελα. Για να φτάσω σε θερμιδικό έλλειμμα μόνο με την άσκηση σε σημείο που θα καταφέρω να μειώσω το βάρος μου, θα πρέπει να κάνω πολύ έντονη και συχνή άσκηση συνδυάζοντας και τα ελεύθερα βάρη και το αερόβιο.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που κάνουν άσκηση ενώ τρώνε χωρίς πλάνο και ελπίζουν πως θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο να καταναλώνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς μέτρο και να ελπίζουμε πως με την άσκηση θα αλλάξει εντελώς το σώμα μας. Είναι το κλασικό που ακούν οι διατροφολόγοι: μα αφού κάνω άσκηση, γιατί δεν αδυνατίζω;

Για μένα, ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να πετύχουμε το στόχο μας είναι να συνδυάζουμε ένα καλό πλάνο διατροφής με μία φυσιολογική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα και με είδος που θα αρέσει και σε εσένα. Όσο κάνουμε άσκηση και διατροφή (ταυτόχρονα), το σώμα μας θα αλλάζει προς το καλύτερο!

ΠΗΓΗ: fmh.gr