Το σούπερ γευστικό συστατικό για άψογη μνήμη και υπέροχη διάθεση κρύβεται στο ντουλάπι μας

Ώρα να πάψουμε να σκορπάμε παντού σημειωματάκια που απευθύνονται στον εαυτό μας και να κρατάμε ατζέντα για το κάθε τί.
Westend61 via Getty Images

Υπάρχουν πολλά τιπς προκειμένου να βελτιώσουμε τη γνωστική μας υγεία: Από την τακτική άσκηση, μέχρι τα καθημερινά παιχνίδια και τα κουίζ που προπονούν τον εγκέφαλό μας. Ωστόσο, ένα από τα πρώτα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας «σε φόρμα» και τη διάθεσή μας ανεβασμένη, είναι να δώσουμε προτεραιότητα σε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας είναι απαραίτητα.

Και παρόλο που η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υδατανθράκων είναι πάντα ζωτικής σημασίας, υπάρχει ένα συστατικό που αν και το υποτιμάμε, θα μπορούσε να οδηγήσει την υγεία του εγκεφάλου μας στην επόμενη πίστα: Τα μπαχαρικά!

Όπως αποδεικνύεται, τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεσή μας. Μάλιστα, η Τζοάνα Γουέν, σύμβουλος υγείας και ιδρύτρια της Spices & Greens, μας διαβεβαιώνει ότι η κανέλα συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιλογές χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη της.

Η κανέλα είναι εξαιρετική διατροφικά για πολλούς λόγους. Είναι νόστιμη, δένει υπέροχα σε γλυκές λιχουδιές χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης στην υγεία, ενώ δύναται να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Γουέν, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να πασπαλίζουμε τακτικά το φαγητό μας με αυτό το νόστιμο μπαχαρικό: Τονώνει τον εγκέφαλο, τη μνήμη αλλά και τη διάθεση μας.

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό ευρέως διαθέσιμο, με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης του εγκεφάλου. Η κατανάλωση κανέλας σε τακτική βάση ενισχύει τη μνήμη, την πνευματική εγρήγορση και τα συναισθήματα ευεξίας, δημιουργώντας ουσιαστικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου.

Πώς μπορεί η κανέλα να υποσχεθεί όλες αυτές τις μαγικές αλλαγές

Η Γουέν εξηγεί ότι αυτές της οι ιδιότητες σχετίζονται με μια οργανική ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία προσφέρει στο συγκεκριμένο μπαχαρικό την υπέροχη γεύση του. Ταυτόχρονα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα και στη ρύθμιση των ορμονών του στρες.

Η φλεγμονή στον εγκέφαλο ευθύνεται και επιδεινώνει ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η απώλεια μνήμης και πολλά άλλα. Για το λόγο αυτό, οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κανέλας, μαζί με τη ρύθμιση της ορμόνης του στρες, την καθιστούν εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσουμε την ψυχική και γνωστική μας υγεία σε εξαιρετικά επίπεδα.

Άλλωστε, εκτός των άλλων, η κανέλα είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή μας διατροφή: Μπορεί εύκολα να προστεθεί στον καφέ μας, καθώς και σε άλλα ροφήματα ή απλά να κορυφώσει τη γεύση σε σούπερ μπολ με βάση το γιαούρτι ή σε μια κρέμα βρώμης (πόριτζ). Aκόμη, η κανέλα εκτοξεύει τη γεύση σε συνταγές, όπως τα σμούθις ή τις σαλάτες μας. Οι διαθέσιμες εναλλακτικές είναι πραγματικά άφθονες.

Πηγή: shefinds