Νέα έρευνα: Η υπερτροφή που μας κρατά σε εγρήγορση και την έχουμε στο ντουλάπι μας

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή παθήσεων γνωστικής φύσεως.
Υπάρχουν τρόφιμα που συμβάλλουν στην αποτροπή παθήσεων γνωστικής φύσεως.
Armand Burger via Getty Images
Υπάρχουν τρόφιμα που συμβάλλουν στην αποτροπή παθήσεων γνωστικής φύσεως.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση βλάβης στη μνήμη μας και την αύξηση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Αντίθετα, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή παθήσεων γνωστικής φύσεως.

Μελέτη διαπιστώνει ότι το κράνμπερι μας βοηθά να παραμείνουμε οξυδερκείς καθώς μεγαλώνουμε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα εξήντα ενηλίκων, ηλικίας 50-80 ετών για μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων, συμπληρώνοντας ορισμένες από τις δίαιτες τους με λυοφιλοποιημένη σκόνη κράνμπερι.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά αν σκεφτεί κανείς ότι μια σύντομη παρέμβαση με κράνμπερι επέφερε βελτιώσεις στη μνήμη και τη νευρική λειτουργία.
Ali Majdfar via Getty Images
Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά αν σκεφτεί κανείς ότι μια σύντομη παρέμβαση με κράνμπερι επέφερε βελτιώσεις στη μνήμη και τη νευρική λειτουργία.

Με βάση τις γνωστικές αξιολογήσεις πριν και μετά τις 12 εβδομάδες, σε όσους προσέλαβαν τη σκόνη, παρατηρήθηκε καλύτερη επεισοδιακή μνήμη και καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος. (ΣΣ. Χρονικά μπορούν να διακριθούν τρεις τύποι μνήμης: η αισθητηριακή, η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη μνήμη. Ποιοτικά, η μακροπρόθεσμη μνήμη περιλαμβάνει τη συνειδητή ή δηλωτική μνήμη / υποκατηγορίες: σημασιολογική και επεισοδιακή μνήμη και τη μη δηλωτική μνήμη - iatronet.gr)

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ντέιβιντ Βαζούρ, ανώτερος ερευνητής της Μοριακής Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του University of East Anglia, επισημαίνει στο Eat This, Not That! ότι, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται πολλά υποσχόμενα, δεν είναι σαφές εάν το κράνμπερι μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη σοβαρών νευρολογικών παθήσεων.

«Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μια σχετικά σύντομη παρέμβαση με κράνμπερι, διάρκειας 12 εβδομάδων, ήταν σε θέση να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και τη νευρική λειτουργία. Ωστόσο, το κατά πόσον αυτές οι επιδράσεις παρατηρούνται σε άτομα με ήπια γνωστική δυσκλειτουργία ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση», επισημαίνει ο Βαζούρ.


Επιπλέον, ενώ το κράνμπερι είναι πιθανό να δρα ευεργετικά για το μυαλό μας, για να παρατηρήσουμε μια πραγματική αλλαγή ως προς τη διαύγεια και την πνευματική μας εγρήγορση, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες στο σύνολό τους.

Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσουμε σε ένα ολοκληρωμένα πλάνο, που να συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής διατροφής με τρόφιμα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Είναι εφικτό να κάνουμε στροφή 180 μοιρών στη διατροφή μας εδώ και τώρα;

Μια ξαφνική και εξ’ ολοκλήρου μεταστροφή στις διατροφικές μας συνήθειες δεν αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο. Οι ειδικοί προτείνουν η συγκεκριμένη μετάβαση να γίνει βήμα-βήμα.

«Εστιάζουμε στο να κάνουμε μία ή δύο μικρές αλλαγές στη διατροφή μας. Με αυτό τον τρόπο θα εισαγάγουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερες από τις τροφές που έχουν χαρακτηριστεί ως φιλικές προς τον εγκέφαλο. Μπορούμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε μια μερίδα αλμυρών σνακ με μια χούφτα μούρα και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε μερικά φλιτζάνια σπανάκι στην επόμενη μερίδα σούπας που θα απολαύσουμε. Μόλις το καταφέρουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το επεξεργασμένο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και να προσθέσουμε τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή μας σε κάποιο από τα γεύματα της εβδομάδας» μας παροτρύνει η Τζούλι Άντριους, ιδρύτρια του The Healthy Epicurean.

Πρώτη δημοσίευση:eatthis.com