Γερνάμε γρηγορότερα όταν τρώμε τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας

Νέα έρευνα καταδεικνύει τις σωστές και τις λάθος ώρες για να απολαύσουμε το γεύμα μας.
Καθυστερώντας τα γεύματά μας ίσως βρεθούμε να καταβροχθίζουμε λαίμαργα κάτι πρόχειρο προτού πάμε για ύπνο.
Catherine Falls Commercial via Getty Images
Καθυστερώντας τα γεύματά μας ίσως βρεθούμε να καταβροχθίζουμε λαίμαργα κάτι πρόχειρο προτού πάμε για ύπνο.

Όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας πληθαίνουν, ίσως το να τηρήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αποτελεί πραγματική πρόκληση. Συνεπώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήξουμε να τσιμπολογάμε, όποτε ξεκλέβουμε μερικά λεπτά ελευθερίας.

Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι να καθυστερήσουμε τα γεύματά μας μέχρι το τέλος της ημέρας και να βρεθούμε να καταβροχθίζουμε λαίμαργα κάτι πρόχειρο προτού πάμε για ύπνο. Η εν λόγω συνήθεια θα μας αφήσει με ένα αίσθημα πείνας καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εκεί περιορίζονται οι συνέπειες της αφαγίας;

Δυστυχώς όχι. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το περιοδικό Science, η κατανάλωση ενός μόνο κύριου γεύματος πριν από το βραδινό ύπνο ενδέχεται να επιφέρει πρόωρη γήρανση.

Ερευνητές από το University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας, έστρεψαν το ερευνητικό ενδιαφέρον τους σε ζώα, που είτε έτρωγαν όποτε ήθελαν και όσο ήθελαν και σε άλλα που τρέφονταν με βάση δίαιτες περιορισμένων θερμίδων σε συγκεκριμένες ώρες.

Διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής όσων έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν αυξημένο σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με εκείνων που έτρωγαν όποτε και ό,τι ήθελαν. Το ποσοστό αυτό, δε, άγγιζε το 35% για τα ζώα που προτιμούσαν τις παραγωγικές ώρες της ημέρας για να καταναλώσουν την τροφή τους.

«Όταν τρώμε τις πρωϊνές ώρες της ημέρας, το σώμα διαθέτει περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει την τροφή και να αξιοποιήσει την ενέργεια από το γεύμα», λέει ο Όνιξ Αντεγκμπόλα, γιατρός που εξειδικεύεται στα ζητήματα του υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και ιδρυτής του Casa de Sante, διαδικτυακού καταστήματος προϊόντων διατροφής.

«Όταν τρώμε αργά, το σώμα μας προσπαθεί να αφομοιώσει την τροφή ενώ κοιμόμαστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δυσπεψία ή η παλινδρόμηση οξέος», επισημαίνει ο Αντεγκμπόλα.

Ο Αντεγκμπόλα δεν παραλείπει να αναφέρει το γεγονός ότι «το βιολογικό ρολόι του σώματος, ή ο κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζεται από την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και επηρεάζεται από τη στιγμή της ημέρας που επιλέγουμε για το γεύμα μας. Τα κύτταρα του σώματος καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν δεν εργάζονται τόσο σκληρά, επομένως γλιτώνουμε σημαντικό ποσοστό φθοράς όταν δεν τα υπερφορτώνουμε».

Επιπλέον, ο Αντεγκμπόλα εξηγεί ότι ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε βρισκόμαστε σε φάση εγρήγορσης ή υπνηλίας και επηρεάζεται από πράγματα όπως το φως και το σκοτάδι, το φαγητό και η άσκηση καθώς και το άγχος.

O κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε βρισκόμαστε σε φάση εγρήγορσης ή υπνηλίας και επηρεάζεται από πράγματα όπως το φως και το σκοτάδι, το φαγητό και η άσκηση καθώς και το άγχος.
Aliaksandr Barysenka / EyeEm via Getty Images
O κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε βρισκόμαστε σε φάση εγρήγορσης ή υπνηλίας και επηρεάζεται από πράγματα όπως το φως και το σκοτάδι, το φαγητό και η άσκηση καθώς και το άγχος.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τρώγοντας αργά το βράδυ, ενισχύουμε την πιθανότητα να εκτοξευθεί ο κιρκάδιος ρυθμός μας, επιφέροντας επιπτώσεις τόσο στη διάρκεια όσο και στην ποιότητα του ύπνου μας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η στέρηση ύπνου, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

ΠΗΓΗ: eatthis.com