Η δίαιτα που χαρίζει μακροζωία κι ο ρόλος της διαλείπουσας νηστείας

Η διατροφή που βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως υδατάνθρακες και είναι φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά είναι η καλύτερη για μακροζωία.
alvarez via Getty Images

Η εξέταση μιας σειράς ερευνών σε πειραματόζωα έδωσε σε επιστήμονες μια σαφέστερη εικόνα για το είδος της διατροφής η οποία μπορεί να μας προσφέρει τις μέγιστες πιθανότητες για να ζήσουμε όσο περισσότερα χρόνια μπορούμε, δήλωσε ο καθηγητής Γεροντολογίας του USC Leonard Davis School of Gerontology Βάλτερ Λόνγκο.

Μαζί με μία ομάδα ερευνητών, ο Λόνγκο μελέτησε τη βιβλιογραφία σχετικά με τη μακροβιότητα και τη διατροφή σε διάφορα ζώντα είδη και τα συσχέτισε με τον άνθρωπο.

Στη μελέτη που περιλαμβάνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου στο Cell, ο Λόνγκο και η συν-συγγραφέας Ροζαλίν Άντερσον του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν περιγράφουν τη «δίαιτα μακροζωίας», μια προσέγγιση πολλαπλών πυλώνων που βασίζεται σε μελέτες διαφόρων πτυχών της διατροφής, από τη σύνθεση των τροφίμων και τις θερμίδες. πρόσληψης στη διάρκεια και τη συχνότητα των περιόδων νηστείας.

«Εξερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών, της διατροφής, των γονιδίων και της μακροβιότητας σε είδη με μικρή διάρκεια ζωής και συνδέσαμε αυτές τις σχέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των αιωνόβιων».

Η ανάλυση περιλάμβανε δημοφιλείς δίαιτες όπως ο περιορισμός των συνολικών θερμίδων, η κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες και η μεσογειακή διατροφή.

Η ομάδα συνέδεσε αυτές τις μελέτες με συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν διάφορες γενετικές οδούς που ρυθμίζουν τη μακροζωία που μοιράζονται τα ζώα και οι άνθρωποι και επηρεάζουν επίσης δείκτες κινδύνου για νόσο, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ινσουλίνης -όπως ο αυξητικός παράγοντας 1 και η χοληστερόλη.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της βέλτιστης δίαιτας φαίνεται να είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λίπη για την παροχή περίπου 30% των ενεργειακών μας αναγκών.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο προγραμματισμός των γευμάτων. Τα γεύματα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα παράθυρο 12 ωρών, ενώ κάθε 3-4 μήνες πρέπει να πραγματοποιούμε έναν πενταήμερο κύκλο νηστείας για να κρατήσουμε την πίεση και την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα.

Περιέγραψε πώς θα μπορούσε να μοιάζει το φαγητό της μακροζωία στην πραγματική ζωή: «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά. Λίγο ψάρι, καθόλου κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγο λευκό κρέας. Λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά. Αρκετούς φρέσκους ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο και λίγη σοκολάτα υγείας.».

Εκτός από τα γενικά χαρακτηριστικά, η δίαιτα μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται σε άτομα με βάση το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τη γενετική, σημείωσε ο Λόνγκο.

«Η δίαιτα μακροζωίας δεν είναι ένας διατροφικός περιορισμός που προορίζεται μόνο να προκαλέσει απώλεια βάρους, αλλά ένας τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της γήρανσης, ο οποίος μπορεί να συμπληρώσει την τυπική υγειονομική περίθαλψη και, ως προληπτικό μέτρο, θα βοηθήσει στην αποφυγή της νοσηρότητας και στη διατήρηση της υγείας σε προχωρημένη ηλικία» είπε.

Πηγή: Eurekalert