Ποπ κορν: Τα 5+1 απίθανα οφέλη ενός παρεξηγημένου σνακ

Και οι προϋποθέσεις για ένα υγιεινό ποπ κορν.
South_agency via Getty Images

Όλοι μας συμφωνούμε ως προς το ότι καμία κινηματογραφική βραδιά δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς ένα πελώριο μπολ ποπ κορν. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι το ποπ κόρν συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας;

Κι όμως, το αγαπημένο σνακ, εφόσον περιορίσουμε το βούτυρο, το αλάτι και το λάδι, θεωρείται στην πραγματικότητα ένα υγιεινό σνακ με χαμηλές θερμίδες και ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων.

Τα οφέλη του ποπ-κορν

Είναι γεμάτο φυτικές ίνες

Μία μικρή μερίδα ποπ κορν παρέχει περίπου το 15% της ποσότητας φυτικών ινών που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Η υψηλή περιεκτικότητα του ποπ κορν σε φυτικές ίνες, το καθιστά ιδανική επιλογή, που προωθεί τη διαδικασία της πέψης και μας κρατά χορτάτους για περισσότερες ώρες.

Το ποπ κορν είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του προστάτη, εκφυλισμού των φακών του ματιού και της γνωστικής έκπτωσης. Το ποπ κορν είναι γεμάτο φυτικά αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την πέψη, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Το ποπ κορν αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β

Αυτές οι βιταμίνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στον μυϊκό τόνο και στην καλή όραση. Ακόμη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, ενώ ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, τα οποία καθώς μεγαλώνουμε, παρουσιάζουν μια φυσιολογική πτώση.

Από τις οκτώ βιταμίνες που υπάγονται στο σύμπλεγμα Β, τρεις από αυτές, η θειαμίνη, η νιασίνη και η πυριδοξίνη, περιέχονται όλες τους στο ποπ κορν. Η νιασίνη συμβάλλει στη διαχείριση της ακμής και στην αύξηση των επιπέδων της HDL, δηλαδή της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης. Η πυριδοξίνη από την άλλη πλευρά, περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αποτελεί σύμμαχό μας στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το ποπ κορν ενισχύει τη διάθεσή μας

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του. Ωστόσο, είναι το κλειδί για την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να απολαμβάνουμε έναν βαθύ και ήσυχο ύπνο και της σεροτονίνης, η οποία είναι γνωστή και ως ορμόνη της χαράς.

Η τρυπτοφάνη συν τοις άλλοις, βοηθά σε περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη, ενισχύοντας παράλληλα τις γνωστικές ικανότητες και τις διαδικασίες της μνήμης και της μάθησης. Η τρυπτοφάνη πέρα από το ποπ κορν, περιέχεται επίσης στα γαλακτοκομικά, στα λιπαρά ψάρια, στη βρώμη και στα φρούτα.

Το ποπ κορν βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) των τροφίμων που καταναλώνουν. Η κλίμακα ΓΔ ενός τροφίμου αναφέρεται στο πόσο γρήγορα η ζάχαρη του προϊόντος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μετά την κατανάλωση του σνακ. Η ζάχαρη σε ένα τρόφιμο με υψηλό ΓΔ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα και ως εκ τούτου, προκαλεί απότομη αύξηση της τιμής του σακχάρου στο αίμα.

Το ποπ κορν έχει συγκριτικά χαμηλή τιμή ΓΔ. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας θα απορροφήσει τα συστατικά του με πιο αργό ρυθμό, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαμηλά. Εάν ωστόσο εμπλουτίζουμε το ποπ κορν μας με βούτυρο και λάδι ή το περιχύνουμε με άλλες επικαλύψεις, ακυρώνουμε τις υγιεινές επιδράσεις του στον οργανισμό και ρισκάρουμε να αυξήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας.

Διατηρώντας το ποπ κορν όσο το δυνατόν πιο απλό, χωρίς λιπαρά ή ζαχαρούχα πρόσθετα και γεύσεις, προσφέρουμε στον οργανισμό μας ένα υγιεινό σνακ που δεν αποτελεί απειλή για το βάρος και το ζάχαρό μας.

Το ποπ κορν κάνει καλό στα οστά και το αίμα μας

Το ποπ κορν αποτελεί εξαιρετική πηγή φωσφόρου, ενός μεταλλικού στοιχείου απαραίτητου για την καλή υγεία των οστών. Πέρα όμως από φώσφορο, το ποπ κορν είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα στοιχείο εξίσου σημαντικό για τη δομή των οστών και την πήξη του αίματος.

Ακόμη, το σνακ των σινεφίλ περιλαμβάνει σίδηρο, ένα πολύτιμο μέταλλο που συναντάται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το να έχουμε αποθέματα σιδήρου στο αίμα μας σημαίνει ότι τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια είναι καλύτερα εξοπλισμένα, έτσι ώστε να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Εκατό γραμμάρια ποπ κορν αρκούν για να να προσφέρουν στον οργανισμό μας το 18% της απαραίτητης ημερήσιας δόσης σιδήρου, όπως την έχει ορίσει η ιατρική κοινότητα.

Προσοχή όμως: Δεν είναι όλα τα είδη ποπ κορν υγιεινά

Το συσκευασμένο ποπ κορν που διατίθεται στα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα, είναι συνήθως γεμάτο λιπαρά, ζάχαρη και χλωριούχο νάτριο. Ετοιμάζοντας μόνοι μας το ποπ κορν μας στον φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά τα παχυντικά πρόσθετα, που συν τοις άλλοις έρευνες τα συσχετίζουν με παθήσεις όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, παραλείποντας το βούτυρο, το λάδι και τα κορεσμένα λιπαρά, τίποτα δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε ένα μπολ ποπ κορν στην επόμενη βραδιά κινηματογράφου.

Με πληροφορίες από healthdigest