Ιωση ή κρυολόγημα: Έξι τροφές που απειλούν να μας δώσουν τη χαριστική βολή

Και το χειρότερο είναι ότι κάποιες από αυτές τις θεωρούσαμε συμμάχους μας στην γρήγορη ανάρρωση.
Stephanie Verhart via Getty Images

Όταν το κρύο μας χτυπάει την πόρτα, το πρώτα πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να κουλουριαστούμε κάτω από τα σκεπάσματα και να απολαύσουμε ένα μπολ αχνιστής σούπας ή μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Κι όμως, καθώς μας κυνηγούν ένα σωρό υποχρεώσεις, η αποφυγή των ιώσεων και του κρυολογήματος αποτελεί σωστή πρόκληση.

Τί γίνεται όμως αν δεν καταφέρουμε να παραμείνουμε μακριά από το κρυολόγημα; Οι δουλειές μας εξακολουθούν να τρέχουν και εμείς επιθυμούμε διακαώς να γίνουμε καλά και να σταματήσουμε να φτερνιζόμαστε κάθε δύο λεπτά.

Παρ΄όλα αυτά, στην προσπάθειά μας να αναρρώσουμε, υπάρχουν τροφές και ποτά που στέκονται εμπόδιο.

Η Ίνα Χουσείν, διευθύντρια λαρυγγολογίας στο νοσοκομείο της Ιντιάνα, αποκαλύπτει τις έξι τροφές που συνίσταται να αποφεύγουν οι ασθενείς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινώσουν το κρυολόγημα.

Η ζάχαρη

Η ζάχαρη θεωρείται ένας από τους κυρίαρχους ενόχους που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, εξαιτίας της επίδρασής της στα λευκά αιμοσφαίρια και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν είμαστε κρυωμένοι συνίσταται να αποφεύγουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επομένως, σοκολάτες μπισκότα και τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται αυστηρά με μέτρο κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Το αλκοόλ

Το αλκοόλ στο κρυολόγημα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, καθώς συμβάλλει στη φλεγμονή, επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια και αφυδατώνει τον οργανισμό μας. Επιπλέον, το αλκοόλ ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με τυχόν φάρμακα που παίρνουμε για το κρυολόγημα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ορισμένες αλκοόλες, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης, μιας ουσίας που συμβάλλει στην περαιτέρω ρινική συμφόρηση.

Tα γαλακτοκομικά

Αν υποφέρουμε από πονόλαιμο, τα γαλακτοκομικά δεν θα μας βοηθήσουν να το ξεπεράσουμε, καθώς σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, το λίπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδυάζεται με τις εκκρίσεις των αεραγωγών και απειλεί να δημιουργήσει ένα παχύρρευστο, κολλώδες μείγμα. Το μείγμα που προκύπτει, ενδέχεται να πλημμυρίσει το λαιμό μας και να μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο έντονα την ανάγκη να «καθαρίσουμε» από τα ενοχλητικά φλέματα.

Τα πικάντικα τρόφιμα

Το πικάντικο φαγητό απειλεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο τον ήδη ταλαιπωρημένο μας λαιμό. Επιπλέον, αν στα συμπτώματα του κρυολογήματός μας συμπεριλαμβάνεται και η στομαχική διαταραχή, σίγουρα η χρήση υπερβολικών μπαχαρικών δεν θα λειτουργήσει υπέρ μας.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονή, με παρόμοιο τρόπο με τα επεξεργασμένα γλυκά σνακ, καθώς διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα, επιφυλάσσοντας έντονες φλεγμονώδεις επιδράσεις, ακριβώς όπως τα ζαχαρούχα ποτά και τα σνακ.

Ο χυμός πορτοκαλιού

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει βιταμίνη C, η οποία θεωρείται ευεργετική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, οι χυμοί είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να επιδεινώσουν την ενόχληση που νιώθουμε στο λαιμό.

Τι θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλά

Προκειμένου να αναρρώσουμε από ένα δυνατό κρυολόγημα, οι ειδικοί συνιστούν να παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας απλώς μεγάλες ποσότητες νερού και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πηγή: wellandgood