Να πιει κανείς ή να μην πιει: Υπάρχει περίπτωση η αποχή από το αλκοόλ να μας βλάψει;

Η επιστημονική κοινότητα απαντά σε ένα ερώτημα δεκαετιών.
Fani Kurti via Getty Images

Nα πιει κανείς ή να μην πιει; Ιδού η απορία. Οι ειδικοί συμφωνούν ως προς το ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας, τη στιγμή που μια μικρή ομάδα επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η αποχή από το αλκοόλ είναι επιζήμια επίσης. Τί πρέπει να πιστέψουμε; Οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία στρέφονται προς την εγκράτεια, ωστόσο με ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις. Ακολουθούν όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Πώς ορίζεται η «μέτρια» κατανάλωση αλκοόλ και πώς η υπερβολική;

Η μέτρια κατανάλωση περιορίζεται στα τέσσερα ποτά την ημέρα. Ένα ποτηράκι κρασί, καθώς και ένα μικρό ποτήρι μπύρας, γύρω στα 330 ml, θεωρούνται ποτά επίσης. Γενικότερα πάντως, η επιστημονική κοινότητα δεν συνιστά περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζονται τα οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες. Εάν ωστόσο έχουμε ιστορικό αλκοολισμού, ακόμα και ένα ποτό μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή.

Είναι ασφαλές να πίνουμε αλκοόλ;

Ορισμένες έρευνες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιφυλάσσει οφέλη για την υγεία, ωστόσο πιο πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό ενδέχεται να μην είναι αλήθεια. Η μελέτη του Global Burden of Diseases, υπογραμμίζει ότι το αλκοόλ σε καμία μορφή του δεν προσφέρει το παραμικρό στον οργανισμό μας.

Η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ σε 195 χώρες από το 1990 έως το 2016, αναλύοντας τους κινδύνους ασθενειών αλλά και τα ατυχήματα στο δρόμο, τα περιστατικά αυτοτραυματισμού, καθώς και άλλους παράγοντες θανάτου που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Τα πιθανά οφέλη για την καρδιά που αποδίδονται στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, στην πραγματικότητα αντισταθμίζονται από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. «Τα αποτελέσματά καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και πως το καλύτερο είναι να μην πίνουμε καθόλου», επισημαίνει η έκθεση, ακόμα κι αν αυτό το συμπέρασμα συγκρούεται με τις μελέτες που υποστηρίζουν ότι ένα-δυο ποτά την ημέρα επιφυλάσσουν οφέλη για τον οργανισμό μας.

Ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, έδωσαν βάση στο εν λόγω πόρισμα. Έτσι, το Καναδικό Κέντρο Πρόληψης του Εθισμού σε Ουσίες (CCSA), συνιστά λιγότερα από δύο ποτά την εβδομάδα και αν είναι δυνατόν, η ποσότητα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

«Κυρίαρχο μήνυμα της νέας εκστρατείας είναι πως όσο το λιγότερο πίνουμε, τόσο το καλύτερο», εξηγεί η Έριν Χόμπιν, ανώτερη επιστήμονας Δημόσιας Υγείας του Οντάριο και μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που προσυπογράφουν τις νέες συστάσεις.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ επηρεάζει το DNA, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αποτελεί άμεση αιτία επτά διαφορετικών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακόμη, πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί τις ανακουφιστικές ιδιότητες του αλκοόλ από το στρες, θεωρώντας τον αντίκτυπο του κοινωνικού μας περίγυρου πολύ πιο καθοριστικό για την ψυχολογία μας σε σχέση με τις ουσίες που καταναλώνουμε.

Η αποχή απ’ο το αλκοόλ θα μπορούσε να μας βλάψει;

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και ακόμα κι αν το προστάζει η περίσταση, να πίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ομολογουμένως, αρκετές μελέτες συγκλίνουν ως προς το ότι η πλήρης αποχή από το ποτό συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, η μελέτη του Global Burden of Diseases αντικρούει την πεποίθηση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μας ωφελεί, ενώ το Bowles Center for Alcohol Studies, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος συσχετισμός μεταξύ της καλής υγείας και της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Κρασί, μπύρα ή ένα οποιοδήποτε ποτό: Ποιο θεωρείται λιγότερο επιβλαβές

«Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα ίσως και να έχει κάποια οφέλη», δηλώνει στον Guardian ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ταρίν Γκράιντερ.

«Στην πραγματικότητα ωστόσο, το τί πίνουμε δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία όσο το πόσο πίνουμε», αναφέρει η σχολή δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, αμφισβητώντας τα οφέλη του κρασιού για την καλή υγεία της καρδιάς.

Πώς θα κατορθώσουμε να καταναλώνουμε το αλκοόλ με μέτρο;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και η ηπατική νόσος που συνδέεται με το αλκοόλ, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες 25 έως 34 ετών, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Και μάλιστα, περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα κατανάλωσης αλκοόλ με τις ημέρες που μπορούμε να αφεθούμε, αλλά και τις ακριβείς ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Επιπλέον θέτουμε κανόνες που θα επιβραδύνουν την κατανάλωση αλκοόλ, όπως ανάμεσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό, να πίνουμε ένα ποτήρι νερό ή να περιορίζουμε τον εαυτό μας στο ένα ποτό την ώρα.

Το συμπέρασμα

Το πόσο ασφαλής ή επικίνδυνη είναι η κατανάλωση αλκοόλ εξαρτάται τελικά από τη δοσολογία. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να επιφυλάσσει κάποια οφέλη για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ πιθανολογείται ότι προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 και τις πέτρες στη χολή. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί κυρίαρχη αιτία πρόωρων θανάτων, oι οποίοι θα μπορούσαν να προληφθούν.

Γενικά πάντως, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ υπερβαίνουν τα οφέλη, ιδίως στη μέση ηλικία, σε μια ηλικία δηλαδή που πλήττεται από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες θανατηφόρες νόσους.

«Πίνουμε λιγότερο για να ζήσουμε περισσότερο», συνιστά στους Times ο δρ. Τιμ Ναΐμι, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών του Πανεπιστημίου της Βικτώριας. «Αυτό είναι το τελικό μας συμπέρασμα».

Πηγή: yahoo