Εννέα πανέξυπνοι τρόποι για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι

Το να πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε είναι μια πρόκληση. Αυτά τα τρικ θα μας βοηθήσουν να λαμβάνουμε H2O χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
.
.

Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.

Το νερό βοηθάει το σώμα μας να κάνει τις αναγκαίες λειτουργίες όπως το να κρατά μια υγιή θερμοκρασία, να λιπαίνει τις αρθρώσεις μας, να «ξεπλένει» τα απορρίμματα από το σώμα μας και, τελικά, να μας εμποδίζει να αφυδατωθούμε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους και έλλειψη ενέργειας.

«Το νερό είναι τόσο απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες και αποτελεί περίπου το 60% της σύνθεσης του σώματός μας», δηλώνει στην HuffPost US η ΄Ασλειγκ Στιούαρτ, κλινική διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του The Wellness Refinery στη Φιλαδέλφεια. «Χάνουμε την περιεκτικότητα σε νερό όλη την ημέρα μέσω εφίδρωσης, άσκησης και απομάκρυνσης, οπότε η αναπλήρωση αποθεμάτων νερού στο σώμα μας είναι ένα από τα πιο ευγενικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας».

Η σημασία της κατανάλωσης αρκετού νερού είναι γνωστή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετά κάθε μέρα. Η Κορντιάλις Μσόρα Κασάγκο, περιφερειακή διευθύντρια διατροφής με την Sodexo Healthcare και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, δηλώνει ότι η σύσταση για πρόσληψη υγρών είναι περίπου 11,5 φλιτζάνια την ημέρα για τις γυναίκες και 15,5 φλιτζάνια την ημέρα για τους άνδρες.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις πρόσληψης νερού εξαρτώνται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες σε υγρά ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και επηρεάζονται όχι μόνο από το φύλο και την ηλικία κάποιου, αλλά και από παράγοντες όπως η γεωγραφία, το επίπεδο δραστηριότητας και η ιατρική κατάσταση», αναφέρει επίσης, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους σε ζεστό καιρό μπορεί να χρειάζονται να αναπληρώσουν τα χαμένα αποθέματα νερού περισσότερο από κάποιον που εργάζεται σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο.

Σημειώνει επίσης ότι τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μερικές φορές πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα υγρού που καταναλώνουν σε μια μέρα. Για να μάθουμε πόσο νερό είναι κατάλληλο για εμάς, ας ρωτήσουμε τον γιατρό μας, έναν διατροφολόγο ή έναν διαιτολόγο.

Είναι σημαντικό να πίνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε μέρα για να διατηρούμε τον εαυτό μας ενυδατωμένο. Παρακάτω, ειδικοί σε ζητήματα ευεξίας στις ΗΠΑ μοιράζονται τις συμβουλές τους για να πίνουμε περισσότερο νερό κάθε μέρα.

Ας γεμίσουμε την κούπα μας μόλις αδειάσει.

Σύμφωνα με τα όσα λέει η Στιούαρτ, το να βλέπουμε ένα γεμάτο μπουκάλι νερό αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση να πίνουμε νερό καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, το να βλέπουμε ένα άδειο ποτήρι νερό - ή μια άδεια κανάτα - αυτό μπορεί να το αισθανόμαστε σαν ένα βάρος για να το/την ξαναγεμίσουμε κι (αυτό) να γίνει εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων ενυδάτωσης.

«Έχω ένα τεράστιο σύστημα φιλτραρισμένου νερού, αλλά ακόμη και το να το γεμίσω είναι μια αγγαρεία. Εάν βλέπω ότι δεν είναι γεμάτο, είναι λιγότερο πιθανό να το γεμίσω εκείνη τη στιγμή», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης να αγνοήσει τη δίψα της εκείνη τη στιγμή. Τόνισε ότι η διατήρηση του φιλτραρισμένου νερού ή του ποτηριού μας γεμάτου μπορεί επίσης να μας εμποδίσει να αρπάξουμε κάτι άλλο για να πιούμε, όπως μια σόδα.

Getting an aesthetically-pleasing water bottle may push you to use it more.
Getting an aesthetically-pleasing water bottle may push you to use it more.

Ας πάρουμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό

Όσον αφορά την επίτευξη των στόχων κατανάλωσης νερού, η ευκολία είναι σημαντική. Και το να έχουμε νερό μαζί μας στις εξωτερικές εργασίες, στην δουλειά ή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι σίγουρα βολικό.

«Μια καλή στρατηγική για ενήλικες και παιδιά είναι να έχουμε πάνω μας ένα μπουκάλι νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή», δηλώνει η Τζέιμι Ντέιβις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα διατροφικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν.

Ας διαλέξουμε ένα μπουκάλι νερό με καθορισμένους στόχους

Εάν χρειαζόμαστε συχνότερη υπενθύμιση να πίνουμε νερό, ας αγοράσουμε ένα μπουκάλι νερό με ενδείξεις. Αυτές μπορεί να χαρτογραφήσουν πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνουμε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Στιούαρτ, για μερικούς τα μπουκάλια νερό με αναγραφόμενες ενδείξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν μια συναρπαστική πρόκληση ή έναν ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, μπορούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να φτάσει μέχρι μια συγκεκριμένη ένδειξη σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Είναι σαν ένα παιχνίδι σχεδόν», είπε. «Είναι ωραίο πράγμα αν χρειάζεσαι λίγη επιπλέον ώθηση».

Ας πιούμε ένα ποτήρι νερού με το που σηκωθούμε το πρωί

Είναι πιθανό να είμαστε αφυδατωμένοι όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μετά από μια νύχτα που δεν καταναλώσαμε νερό. Πίνοντας ένα ποτήρι το πρωί μπορεί να μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τα υγρά μας. «Μπορεί να μην αισθανόμαστε κατ ’ανάγκην διψασμένοι το πρωί, αλλά το πόσιμο νερό μπορεί να είναι μια συνήθεια υγείας που δίνει προτεραιότητα στο να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι όλη την ημέρα», αναφέρει Βίκυ Σάντα Ρίτελνι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος.

Ας δοκιμάσουμε νερό με βότανα ή φρούτα

Η Ντέιβις σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς της επικεντρώνεται στο να κάνει τους ανθρώπους να βασίζονται λιγότερο σε ποτά με ζάχαρη όπως χυμό και σόδα τα οποία συνδέονται άμεσα με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

«Αν δεν πίνετε νερό, είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε. Αν έχετε συνηθίσει να πίνετε κόκα κόλα όλη την ημέρα, είναι δύσκολο να πείτε “OK, νερό”», λέει.

Για να γίνει το νερό πιο γευστικό, η Ντέιβις προτείνει να εγχύσουμε στο νερό μας φρούτα ή βότανα. Συνιστά ζευγάρια όπως φράουλα και βασιλικό, αγγούρι και λεμόνι, μέντα και λάιμ.

Τα εμποτισμένα νερά είναι εύκολο να φτιαχτούν: απλώς ας βάλουμε τα συστατικά στο ποτήρι με το νερό μας κι ας αφήσουμε τις γεύσεις να ενσωματωθούν για λίγες ώρες πριν πιούμε.

Staying hydrated doesn't always have to include plain water.
Staying hydrated doesn't always have to include plain water.

Ας φτιάξουμε τσάι από βότανα για να πίνουμε όλη την ημέρα.

Τα τσάι από βότανα όχι μόνο βοηθά να προσθέσουμε ηρεμία σε μια κουραστική μέρα, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης.

«Τους χειμώνες πίνω τσάι από βότανα όλη την ημέρα ως εναλλακτική λύση στο νερό», λέει η Ντέιβις, προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία αν το πίνουμε ζεστό ή κρύο - εξακολουθούμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο ενυδάτωσης.

Ας κατεβάσουμε μια εφαρμογή που μας υπενθυμίζει να πίνουμε νερό.

Έχουμε πολλά τηλέφωνα (μάλλον πάρα πολλά). Επομένως, είναι πιθανό οποιαδήποτε ειδοποίηση / push που εμφανίζεται στο τηλέφωνό μας... (να είναι) μια εξαιρετική υπενθύμιση για να πιούμε λίγο νερό.

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές παρακολούθησης πρόσληψης νερού που μας επιτρέπουν να καταγράφουμε την καθημερινή μας κατανάλωση και, στην συνέχεια, να μας στέλνουν ειδοποιήσεις ώθησης εάν πέφτουμε πίσω από τον στόχο μας. Ας δοκιμάσουμε να κατεβάσουμε εφαρμογές όπως το Water Reminder ή το Water Reminder - Daily Tracker εάν χρειαζόμαστε βοήθεια για να θυμόμαστε να πίνουμε λίγο νερό όλη την ημέρα.

Ας τρώμε τροφές πλούσιες σε νερό.

Ενώ συχνά αναζητάμε ένα ποτήρι νερό όταν αισθανόμαστε αφυδατωμένοι, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν να ξεδιψάσουμε και να εμπλουτίσουμε με νερό το σώμα μας. Έτσι, με απλά σνακ μπορούμε να πετύχουμε τους καθημερινούς μας στόχους για το νερό. Η Μσόρα Κασάγκο λέει ότι φρούτα και λαχανικά όπως το αγγούρι, το καρπούζι και τα κολοκύθια μπορούν να ενυδατώσουν το σώμα προσθέτοντας επίσης υγιεινές βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή μας.

Ας πίνουμε με καλαμάκι

Το καλαμάκι μπορεί να μας βοηθήσει να πιούμε περισσότερο σε σύγκριση με το να πίνουμε μόνο από ένα ποτήρι (για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ανεχτούμε το παγωμένο νερό εάν έχουμε ευαίσθητα δόντια).