Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη λιγούρα σας για τα γλυκά και πως να την αντιμετωπίσετε

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη λιγούρα σας για τα γλυκά και πως να την αντιμετωπίσετε
Woman indulging in doughnuts and cakes
Image Source via Getty Images
Woman indulging in doughnuts and cakes

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να αντισταθούν σε κανέναν γλυκό πειρασμό και, πολλές φορές, προτιμούν να φάνε οποιοδήποτε γλυκό από αλμυρό έδεσμα. Παρ' ολ' αυτά, σίγουρα δεν είμαστε οι πρώτοι που σας λέμε ότι η υπερκατανάλωση των γλυκών δεν σας κάνει καλό. Ζητήσαμε από την διαιτολόγο- διατροφολόγο, Κλεοπάτρα Αρέστη, να μας εξηγήσει τον λόγο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά και να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους.

Για ποιο λόγο θα πρέπει κανείς λοιπόν να αποφεύγει τα γλυκά;

Περιέχουν αρκετές και κενές θερμίδες. Τα περισσότερα περιέχουν ‘’κακής ποιότητας λίπος δηλαδή μη απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό ,που βρίσκονται στα συστατικά των περισσότερων γλυκών, όπως η κρέμα γάλακτος ή η σαντιγί ή το βούτυρο καθώς και πολλή ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης ή ζάχαρη με κάποια άλλη μορφή, π.χ φρουκτόζη . Τα περισσότερα γλυκά ανήκουν στη κατηγορία των "κενών θερμίδων", είναι δηλαδή τρόφιμα που έχουν κυρίως θερμίδες και μόνο μικρή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, άρα δεν προσφέρουν πολλά από τα παραπάνω στον οργανισμό και φυσικά αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στο σώμα.

Είναι οπότε προτιμότερο να φάμε κάτι άλλο που και θα μας χορτάσει καλύτερα ή να έχουμε φροντίσει να μη φέρουμε το σώμα μας σε αυτή την ‘’επιθυμία- κατάσταση’’ ρυθμίζοντας πρωτίστως τη βιοχημική μας ισορροπία , ρυθμίζοντας δηλαδή το σύστημα πείνας-κορεσμού, κάνοντας συχνά και μικρά γεύματα και να τηρώντας το ‘’Προλάβετε την πείνα σας’’ δηλαδή δεν περιμένω να πεινάσω για να φάω, γιατί όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή πιθανότατα να καταναλώσω μεγάλη ποσότητα φαγητού και γρήγορα ή ότι έχω μπροστά μου από τυποποιημένα τρόφιμα ή θα είμαστε πιο ευάλωβτη στην κατανάλωση γλυκών πχ από κεράσματα που έχουμε δεχθεί κι αυτό λόγω της ‘’αντιδραστικής υπογλυκαιμίας ‘’ που θα μας έχει συμβεί.

Για ποιο λόγο αναζητάτε περισσότερα γλυκά από τους φίλους σας;

Κακή ποιότητα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό και δημιουργεί συχνότερα την ανάγκη για κάτι που θα μας δώσει γρήγορα ενέργεια (καθώς ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ενέργεια από τον ύπνο), άρα οδηγούμαστε στο να τρώμε υψηλής θερμιδικής ενέργειας τρόφιμα, όπως γλυκά.

Κακή σύσταση γευμάτων

Οι απλοί υδατάνθρακες (ζάχαρη, χυμοί, αναψυκτικά κτλ) ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γρήγορα, και το ίδιο γρήγορα ξαναπέφτουν προκαλώντας την αίσθηση "υπογλυκαιμίας" ή πείνας. Με αυτό τον τρόπο το να τρώμε γλυκά μας προκαλεί και μη κορεσμό και το να θέλουμε να ξαναφάμε σύντομα και σε αυτό το σημείο σημασία έχει το τι θα φάμε για να μην οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο)

Ψυχολογικοί παράγοντες

Πολύ συχνά η γλυκιά γεύση συνδέεται στη σκέψη μας με μια γρήγορη ευχαρίστηση (θα φάω ένα γλυκό τώρα που είμαι στεναχωρημένος και θα μου περάσει ή άλλες φορές το κάνω σαν επιβράβευση στον εαυτό μου. Πχ: σήμερα είχα μια εξαιρετική μέρα στη δουλειά, ας φάω). Τα συναισθήματα που μπορεί να μας οδηγούν στην αναζήτηση μιας γρήγορης ευχαρίστησης είναι η λύπη, το άγχος, η στεναχώρια, η ανία ακόμα και θετικά συναισθήματα. Αφού καταναλώσουμε το γλυκό όμως συχνά βλέπουμε ότι δεν μας βοήθησε καθόλου, γιατί η ευχαρίστηση που πήραμε ήταν στιγμιαία αλλά το πρόβλημα παραμένει. Είναι πιθανό να κάναμε το πρόβλημα χειρότερο τρώγοντας και κάτι που μας γέμισε θερμίδες. Θα πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες διεξόδους εκτός των γλυκών για να τα λύνουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε

Προ-εμμηνορυσιακο σύνδρομο ή άλλες παθήσεις

Πολλές γυναίκες νιώθουν εντονότερη την επιθυμία για να καταναλώσουν γλυκά τις ημέρες πριν τον κύκλο τους. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με καλύτερη, ισορροπημένη διατροφή και με τη χρήση κάποιων εξειδικευμένων συμπληρωμάτων

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν θέλετε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της κατανάλωσης των γλυκών, η κ. Αρέστη συστήνει να προσπαθείτε τα γεύματά σας να συνοδεύονται πάντα από λαχανικά. Ενώ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκά αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά με ολικής άλεσης , διότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν μας χορταίνουν. Μέσα στην ημέρα, να κάνετε 2-3 ενδιάμεσα σνακ καταναλώνοντας κυρίως φρούτα, ειδικά όταν νιώθετε την ανάγκη να φάτε κάτι γλυκό, πχ 2-3 δαμάσκηνα. Να αναγνωρίζετε τη συναισθηματική πείνα από την πραγματική. Να φροντίζετε να ξεκουράζεστε αρκετά, να κοιμάστε 7-8 ώρες την ημέρα. Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως μείωση 1 ώρας ύπνου καθημερινά οδηγεί από την δεύτερη εβδομάδα κιόλας σε σταδιακή αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Επιπλέον, ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε στο τέλος κάθε ημέρας τι ακριβώς έχετε καταναλώσει ή τι έγινε ή νιώσατε πριν καταναλώσετε ένα γλυκό. Αν παρατηρήσετε ότι παράγοντες άλλοι όπως είναι το άγχος, η στεναχώρια, η ανία ή ο εκνευρισμός σας οδηγούν στο να φάτε κάτι γλυκό, τότε συζητήστε το θέμα με κάποιο ειδικό. Σε περιόδους όπου τρώτε πολλά γλυκά όπως πριν την έμμηνο ρύση φροντίστε να πίνετε λιγότερη καφεΐνη, να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα, και αν χρειαστεί να πάρετε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα βιταμινών που θα σας συστήσει η διαιτολόγος σας.

Τρικ όταν νιώθετε την ανάγκη πως θέλετε να φάτε κάτι γλυκό:

  • Πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Συχνά, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, ο οργανισμός τείνει να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα οπότε καταφεύγουμε στο φαγητό.
  • Φάτε ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ή ένα μικρό παστέλι ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας με κακάο.
  • Αν θέλετε να φάτε για να ηρεμήσετε, προσπαθήστε να κάνετε κάτι άλλο που να σας απασχολήσει το μυαλό και σας ευχαριστεί όπως μια βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάρετε ένα τηλέφωνο.