ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2018 09:56 EET

«Δεν είμαστε εγκληματίες, αλλά εργάτες». Δακρυγόνα σε μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Παιδιά έκλαιγαν και έβηχαν, ενώ μια γυναίκα έπεσε στο έδαφος αφού έχασε τις αισθήσεις της

Reuters

Τα σύνορα του Σαν Ντιέγκο με την Τιχουάνα του Μεξικού έκλεισαν την Κυριακή οι αμερικανικές αρχές, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυε για μια ακόμα φορά πως οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπαίνουν εύκολα στη χώρα. Οι μετανάστες που πλησίασαν τον φράχτη στα σύνορα και επιχείρησαν να τον περάσουν απομακρύνθηκαν με δακρυγόνα. Παιδιά έκλαιγαν και έβηχαν, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, μια γυναίκα έπεσε στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της.

«Θέλουν να παραμείνουμε στο Μεξικό, όμως είμαστε απελπισμένοι. Το μικρό μου κοριτσάκι είναι άρρωστο και δεν έχω καν χρήματα για γάλα. Δεν μπορώ να υπομείνω άλλα», ανέφερε ο 32χρονος Τζόσεφ Γκαρσία.

Kim Kyung Hoon / Reuters

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν πως η κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις του Σαν Ισίντρο, του μεγαλύτερου λιμανιού εισόδου στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε διακοπεί για αρκετές ώρες.

Εκατοντάδες μετανάστες, που προέρχονται από την Κεντρική Αμερική, επιχείρησαν να διασχίσουν τα αμερικανικά σύνορα στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό. Τουλάχιστον 500 εξ αυτών, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, που συμμετείχαν σε μια ειρηνική διαδήλωση κοντά στα σύνορα, κατευθύνθηκαν προς τον μεταλλικό φράχτη και άρχισαν να σκαρφαλώνουν, επιχειρώντας να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Kim Kyung Hoon / Reuters

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες κατάφεραν να περάσουν από μια πρώτη περίφραξη, προτού δεχθούν δακρυγόνα, την ώρα που ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού πετούσαν πάνω από την περιοχή, σε χαμηλό ύψος. Ορισμένοι εξ αυτών προτίμησαν να γυρίσουν πίσω, ενώ άλλοι συνέχιζαν την πορεία τους προς το αμερικανικό έδαφος.

Τα σύνορα έκλεισαν μεταξύ της Τιχουάνα και του Σαν Ντιέγκο, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής οι αμερικανικές συνοριακές αρχές. Τα σύνορα έκλεισαν για τα αυτοκίνητα και τους πεζούς μέχρι νεωτέρας, επισήμανε στο Twitter η ομοσπονδιακή αρχή τελωνείων και προστασίας των συνόρων.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι μετανάστες από την Ονδούρα αναφέρουν πως θα παραμείνουν στην Τιχουάνα μέχρι να καταφέρουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ παρά τα αυστηρά μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν είμαστε εγκληματίες. Είμαστε σκληροί εργάτες», φώναζαν δεκάδες μετανάστες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- καθώς πλησίαζαν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως άνδρες, προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της μεξικανικής αστυνομίας κρατώντας σημαίες της Ονδούρας και των ΗΠΑ και φωνάζοντας «δεν είμαστε εγκληματίες, είμαστε διεθνείς εργάτες!».

ASSOCIATED PRESS

Το Σάββατο, η «Washington Post» ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταλήξει σε συμφωνία με την μεξικανική κυβέρνηση – η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου – να κρατήσει τους μετανάστες από τη νότια πλευρά των συνόρων, πληροφορία η οποία διαψεύστηκε.