Δένδιας: Μετά την τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο ανησυχώ λίγο και για το Ιόνιο

«Μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους»
.
.
ΥΠΕΘΑ

«Μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους και ανησυχώ λίγο αλλά εν πάση περιπτώσει ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας με θέμα «Οι διαστάσεις της θαλάσσιας ασφάλειας, και ο ρόλος τους στην ελευθεροπλοΐα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας είπε πως «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα περιβάλλον δυσοίωνο, με έναν πόλεμο στα βορειανατολικά μας, ένα δεύτερο πόλεμο στα νοτιοανατολικά μας, μια τρίτη σύγκρουση στα ανατολικά μας και αναφέρομαι στο Νότιο Καύκασο, Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία. Και εάν θέλουμε να δούμε τις θαλάσσιες περιοχές, νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε επίσης μια σκοτεινή εικόνα. Αλλά πριν πάω σε αυτό θα ήθελα να σας πω κάτι που ήδη ξέρετε, ποια είναι η ελληνική θέση. Η ελληνική θέση είναι απλή, διαχρονικά απλή: Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως στην περίπτωσή μας η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με τις λύσεις που αυτό προσφέρει ή αυτό που θα έλεγαν οι Αμερικανοί φίλοι μας “The Rules-based order”. Θεωρούμε ότι μια τέτοια θέση αφενός μεν επιλύει τις περισσότερες διεθνείς διαφορές και αμφισβητήσεις, θα έλυνε και αν η Τουρκία συμφωνούσε να συνυπογράψει την UNCLΟS, παραδείγματος χάρη, το 95% της διαφοράς μας με την Τουρκία διά μιας».

Αναφερόμενος στη θαλάσσια περιοχή γύρω μας, είπε πως η Μαύρη Θάλασσα είναι «κλειστή στην πραγματικότητα και ναρκοθετημένη». Ως προς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είπε πως υπάρχει ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος δεν δέχεται την UNCLΟS ως κανόνα επιλύσεως της διαφοράς με την Ελλάδα, αλλά γενικά ως κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών: «Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα sui generis δίκαιο, το οποίο να υπηρετεί τα συμφέροντά της».

Ως προς την Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε πως «υπάρχει αμφισβήτηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, από μία οιονεί μη κρατική δύναμη, τους Χούθι, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν τις όποιες απόψεις τους για οποιαδήποτε διαφορά στον πλανήτη να τις εξάγουν ως πρόβλημα, εμποδίζοντας την ελευθερία των συναλλαγών και άρα παρεμποδίζοντας σημαντικά την παγκόσμια οικονομία».

«Λέω πάντα όταν μου λένε - παίρνουμε τις επιχειρήσεις - γιατί μας ενδιαφέρει η Επιχείρηση Ασπίδες, το πλαστικό ποτηράκι στο σούπερ μάρκετ που αφορά τον Έλληνα καταναλωτή έχει ανέβει, κυρίες και κύριοι, κατά 60%. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν εργοστάσια στη Γερμανία τα οποία δε λειτουργούν κανονικά αυτή τη στιγμή, λόγω ελλείψεως πρώτων υλών από την Άπω Ανατολή, αλλά αναφέρομαι σε κάτι τόσο απλό, που αφορά πολύ περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή. Ή να σας πω κάτι άλλο που ουδείς έχει παρατηρήσει; Η τιμή από το καλαμάκι στο σουβλάκι έχει διπλασιαστεί. Δεν μετέχουμε εμείς στον πόλεμο στη Γάζα, δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να πληρώσουμε εμείς το αντίτιμο του κλεισίματος των θαλάσσιων οδών, κι όταν λέω εμείς εννοώ οποιαδήποτε άλλη κοινωνία στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο πλανήτη».

Όσον αφορά στο τι κάνει η Ελλάδα για αυτό, είπε πως «ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε πόσο μεγάλοι ή πόσο μικροί είμαστε, ξέρουμε ποιοι είμαστε ξέρουμε τις δυνατότητές μας. Όμως ξέρουμε και τα συμφέροντά μας. Και χωρίς να πάσχουμε από οιονδήποτε μικρομεγαλισμό, επίσης δεν πάσχουμε από τη γνωστή και ιστορικά υπαρκτή και ακμάζουσα στην Ελλάδα ασθένεια του στρουθοκαμηλισμού. Εμείς, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας, επιχειρήσαμε να λύσουμε προβλήματα και λύσαμε ορισμένα. Καταρχήν με συμφωνίες».

Μιλώντας για την επιχείρηση «Ασπίδες», δήλωσε πως «είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έκανε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στη θάλασσα, οπουδήποτε. Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της, στα 70 χρόνια της ιστορίας της...το γιατί η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλία στο να υποστηρίζει επιχειρήσεις κοινές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις νομίζω το καταλαβαίνει η καθεμιά και ο καθένας από εσάς και νομίζω από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έστω και αν κάποια κόμματα για λόγους νομίζω περισσότερο εικόνας και όχι περισσότερο ουσίας, διατυπώνουν αντιθέσεις. Εάν υπάρχει μια χώρα από τις 27 που έχει απόλυτο και ακέραιο εθνικό συμφέρον στη δημιουργία μιας κοινής ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης, αυτοί είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε που σε κάποια χρόνια από σήμερα όντας 11 εκατομμύρια, θα έχουμε μια κατάσταση ασφάλειας που θα αντιμετωπίζει απέναντί μας μια χώρα που θα υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Δηλαδή θα υπάρχει ένας συντελεστής περίπου 1 προς 10».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στο ΠΝ, είπε πως «υπέστη, όπως και τα άλλα Σώματα, και η Αεροπορία και ο Στρατός, μεγάλες στερήσεις το διάστημα της δεκαετούς κρίσης. Τώρα όμως έρχεται το βασικό ερώτημα: τι το θέλουμε το Ναυτικό; Γιατί επί τη βάσει του τι θέλουμε το Ναυτικό μας πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να έχει το Ναυτικό ή αν θέλετε τι πρέπει να είναι το Ναυτικό μας. Θέλουμε ένα Ναυτικό κλειστής θάλασσας; Ένα Ναυτικό που να προασπίζει μόνο τον στενό χώρο του Αιγαίου; Το Ιόνιο που είναι η πατρίδα μου, αυτή τη στιγμή δεν απειλείται. Αν και μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους και ανησυχώ λίγο αλλά εν πάση περιπτώσει ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας. Τι το θέλουμε το Ναυτικό μας; Εάν θέλουμε να είναι ένα Ναυτικό κλειστής θάλασσας τότε πρέπει να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Εάν όμως θέλουμε να υπηρετήσει μια ευρύτερη γεωπολιτική θεώρηση, και ξαναλέω με απόλυτη αίσθηση του μεγέθους μας αλλά μην ξεχνώντας πως και αυτό ιστορικά δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο, ότι είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη στο εμπορικό ναυτικό. Η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλος τομέας ελληνικής δραστηριότητας που να είμαστε διαπλανητικά πρώτοι. Έχουμε άνω του 20% του παγκόσμιου στόλου, μερικοί το μετράνε γύρω στο 17%, 18%. Συμβιβάζομαι και με τα δύο. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού στόλου, άνω του μισού».

«Το ερώτημα είναι: Όλο αυτό μας δημιουργεί κάποιο ενδιαφέρον και κάποιες υποχρεώσεις; Η πειρατεία παραδείγματος χάρη έξω από τη Σομαλία ή στον Κόλπο της Γουινέας, όπως είπα προηγουμένως, έχει κάποια σημασία για την Ελλάδα ή είναι κάτι παντελώς αδιάφορο; Αν κανείς πει ότι είναι κάτι παντελώς αδιάφορο τότε πρέπει να λάβει άλλη απάντηση στα εξοπλιστικά του Ναυτικού. Αν όμως πει ότι τον ενδιαφέρει πάλι θα καταλήξει σε συμπέρασμα».

«Η δική μας αντίληψη, η αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει ενδιαφέρον. Ότι οι ΑΣΠΙΔΕΣ και η IRINI δεν θα μπορούσαν να υπηρετηθούν χωρίς μια ευρύτερη αντίληψη. Έτσι αγοράστηκαν οι τρεις γαλλικές φρεγάτες FDI, τα πιο σύγχρονα βαπόρια αυτού του τύπου στον κόσμο σήμερα. Ο «Κίμωνας» ήδη τον επόμενο χρόνο θα πλέει στο Αιγαίο. Η πρώτη κυρτή πλώρη, μετά το Αβέρωφ, στη θάλασσά μας, θα ακολουθήσουν άλλα δύο. Μετέχουμε ήδη σε συζητήσεις για τις αμερικανικές φρεγάτες Constellation, τις φρεγάτες της επόμενης γενιάς με τη λογική να ναυπηγηθούν, να συν-σχεδιαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη φορά που θα συν-σχεδιάσουμε ένα βαπόρι αυτού του μεγέθους και αυτών των δυνατοτήτων. Και να παραχθούν, να συμπαραχθούν στα ελληνικά ναυπηγεία και επίσης τα ελληνικά ναυπηγεία, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να μπορεί να παρέχει service σε αυτά τα δύο, όχι μόνο στα ελληνικά πλοία, γενικά στα πλοία αυτού του τύπου και του αμερικανικού ναυτικού που επιχειρούν στην περιοχή. Συζητάμε με το Ηνωμένο Βασίλειο να μας παραχωρήσει ναρκοθηρευτικά. Πότε και αν κάποια στιγμή λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντιλαμβάνεσθε πόσο θα χρειαστούν ναρκοθηρευτικά στην περιοχή μας, ναρκαλιευτικά. Πόσο απειλή θα μπορούσαν να είναι οι νάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Χρειάζεται ένα θαλασσινό κράτος το οποίο να μπορεί να παρέχει αυτή την υπηρεσία στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια κοινότητα. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε άλλο στην περιοχή που θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Έχουμε αποκτήσει σύγχρονα ελικόπτερα, τα ROMEO. Το πρώτο παραλήφθηκε εδώ και λίγες μέρες από τον Πρωθυπουργό στο ελικοδρόμιο του Μαραθώνα. Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα σύγχρονο, μεγάλων δυνατοτήτων Ναυτικό που να μπορεί να υπηρετήσει την ελληνική αντίληψη και τα ελληνικά συμφέροντα».

«Όμως καταλήγω λέγοντάς σας το εξής, δεν υπάρχει κάποιος με τον οποίο να συνομιλώ και να έχει την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πληγές που άνοιξαν στην ευρύτερη περιοχή και στον πλανήτη θα κλείσουν και θα επουλωθούν. Τα σενάρια τα οποία μου παρουσιάζονται είναι από προβληματικά έως εξαιρετικά επικίνδυνα. Ο μόνος τρόπος η χώρα να προασπίσει την ανεξαρτησία της και την ύπαρξή της είναι να έχει επαρκείς δυνατότητες για να σταθεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπως κάθε άνθρωπος που θέλει να υπερασπίσει το σπίτι του πρέπει να έχει μια πόρτα την οποία να μπορεί να κλείσει» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δημοφιλή