Δύο μέθοδοι που δεν λειτουργούν καθόλου ενάντια στα κουνούπια και μία πολύ απλή λύση

Και ποιός μύθος καταρρέει.
Ernesto r. Ageitos via Getty Images

Αν υπάρχει ένας χαρακτηριστικός καλοκαιρινός ήχος, εκτός από το hit τραγούδι στο beach bar, είναι το βουητό των κουνουπιών, ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν περιστρέφεται κοντά στο αυτί μας ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Για να απαλλαγούμε, υπάρχουν διάφορες ιδέες και λύσεις, όχι όλες με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Η ισπανική Ένωση Καταναλωτών (γιατί και τα ισπανόφωνα κουνούπια είναι εξίσου ενοχλητικά) αναζήτησε τους πιο αποτελεσματικούς και τους λιγότερο τελεσφόρους τρόπους για να ξεφορτωθούμε το φτερωτό καλοκαιρινό δεινό που μας ρουφάει το αίμα.

Εάν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο, ο καλύτερος τρόπος για να τα καταπολεμήσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα εντομοκτόνο, σε σπρέι ή αεροζόλ, είτε ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά με υγρό που αναπληρώνεται ή ταμπλέτες.

«Όλα είναι αποτελεσματικά και επιπλέον, δρουν γρήγορα: εξαφανίζουν τα κουνούπια σε λιγότερο από πέντε λεπτά εάν το δωμάτιο είναι κλειστό», τονίζει η Ένωση.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε την κατάχρηση, καθώς τα ενεργά συστατικά τους, τα πυρεθροειδή, όταν συσσωρεύονται στον αέρα, είναι σε κάποιο βαθμό τοξικά: «Στην περίπτωση των σπρέι και αεροζόλ, καλό είναι να τα αφήνουμε να δράσουν για 10 ή 15 λεπτά και μετά να αερίζουμε το δωμάτιο για λίγα λεπτά και στην περίπτωση των συσκευών που μπαίνουν στην πρίζα, να τις συνδέουμε μόνο το βράδυ, ιδανικά για λίγο. Και ποτέ όταν υπάρχουν μωρά».

“Σε εσωτερικό χώρο, ο καλύτερος τρόπος για να τα καταπολεμήσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα εντομοκτόνο, είτε σε σπρέι ή αεροζόλ, είτε ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά.”

Έξω, πιο αποτελεσματική είναι η χρήση δερμοαπωθητικών. «Η ισχύς τους ποικίλλει ανάλογα με το δραστικό συστατικό και τη συγκέντρωσή του: το DEET (N,N-διαιθυλο-m-τολουαμίδιο) και η Ικαριδίνη είναι τα πιο αποτελεσματικά και ακολουθούν όσα περιέχουν σιτριοδιόλη ή PMD». Δεν συνιστάται η εφαρμογή τους στο δέρμα παιδιών κάτω των 2 ετών.

«Τα απωθητικά βραχιόλια δεν είναι καλή επιλογή, αφού το εύρος του δραστικού συστατικού είναι πολύ περιορισμένο», προσθέτουν οι ειδικοί.

Οι δύο μέθοδοι που θεωρούν μη αποτελεσματικές οι ειδικοί της Ένωσης είναι οι συσκευές υπερήχων - δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως διώχνουν κουνούπια και σκνίπες - ή οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες λάμπες.

Ο μύθος καταρρέει: «Τα κουνούπια δεν έλκονται από το φως, αλλά από το διοξείδιο που εκπέμπεται κατά την αναπνοή μας και τις ουσίες που απελευθερώνει το δέρμα μας», εξηγούν σχετικά.

Επιπλέον , προτείνουν μια άλλη λιγότερο γνωστή ιδέα για να απαλλαγούμε από τα κουνούπια, τόσο απλή όσο η χρήση ενός δυνατού ανεμιστήρα, είτε οροφής είτε επιτραπέζιου. Με την κίνηση του αέρα, το διοξείδιο της αναπνοής και οι ουσίες που απελευθερώνονται από το δέρμα διασκορπίζονται. «Μια πρόσφατη μελέτη ότι με τη χρήση ανεμιστήρα τα τσιμπήματα μειώνονται κατά 45% έως 60%,» αναφέρουν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα