Δέσμευση για «επανένωση» με την Ταϊβάν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε ευθέως στη χρήση στρατιωτικής ισχύος.
Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε το Σάββατο για ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στη χρήση (στρατιωτικής) ισχύος μετά από μια εβδομάδα εντάσεων με το νησί (που διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), που προκάλεσαν διεθνή ανησυχία.

Η Ταϊβάν απάντησε λίγο μετά, καλώντας το Πεκίνο να εγκαταλείψει τον εξαναγκασμό και υπογραμμίζοντας πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του.

Η δημοκρατική Ταϊβάν δέχεται αυξημένη στρατιωτική και πολιτική πίεση από το Πεκίνο προκειμένου να αποδεχτεί την κυριαρχία του, ωστόσο η Ταϊπέι έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί την ελευθερία της.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι ο κινεζικός λαός έχει μια «ένδοξη παράδοση» αντιπαράθεσης με τις αποσχιστικές τάσεις. «Η αποσχιστική τάση ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη της επανένωσης της πατρίδας, και ο πιο σοβαρός κρυμμένος κίνδυνος για την εθνική αναζωογόνηση» είπε, κατά την επέτειο της επανάστασης που ανέτρεψε την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία το 1911.

Η ειρηνική «επανένωση» καλύπτει καλύτερα τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν, μα η Κίνα θα προστατέψει την κυριαρχία και την ενότητά της, πρόσθεσε. «Κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμά την αποφασιστικότητα, τη σταθερή θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπίζεται την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα» είπε ο Σι. «Ο ιστορικός στόχος της πλήρους επανένωσης της πατρίδας πρέπει να εκπληρωθεί, και θα εκπληρωθεί σίγουρα».

Υιοθέτησε σχετικά ηπιότερο τόνο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν, στην τότε ομιλία του για την Ταϊβάν, είχε δεσμευτεί να «συντρίψει» οποιαδήποτε προσπάθεια για επίσημη ανεξαρτησία. Το 2019 είχε απειλήσει ευθέως με χρήση στρατιωτικής ισχύος για να τεθεί το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Και πάλι, ωστόσο, ο λόγος του δεν έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην Ταϊβάν: Το γραφείο της προέδρου ανέφερε πως η Ταϊβάν είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, όχι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, απορρίπτοντας ξεκάθαρα την πρόταση της Κίνας για «μία χώρα, δύο συστήματα».

«Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια του λαού της Ταϊβάν» ανέφερε το γραφείο.

Με πληροφορίες από Reuters