Δύτης βρίσκει αρχαίο ρωμαϊκό φορτίο από ναυάγιο 2.000 ετών

Χρησιμοποίησε απλώς το GPS του.
Στιγμιότυπο από το βίντεο του Reuters, στο οποίο φαίνεται ο Φάμπιο Ματατσιέρα να ανακαλύπτει «θησαυρούς» από το ναυάγιο
Στιγμιότυπο από το βίντεο του Reuters, στο οποίο φαίνεται ο Φάμπιο Ματατσιέρα να ανακαλύπτει «θησαυρούς» από το ναυάγιο
Reuters

Ένας δύτης και περιβαλλοντικός ακτιβιστής έκανε μια εξαιρετική ανακάλυψη όταν εντόπισε το σημείο βύθισης ενός ρωμαϊκού πλοίου, αποκαλύπτοντας το φορτίο του.

Πιστεύεται ότι το πλοίο βυθίστηκε πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιώντας το χαρτογραφικό του GPS, ο Φάμπιο Ματατσιέρα, καθηγητής ιστορίας και λάτρης της αρχαιολογίας, βρήκε αρκετές εκατοντάδες ψηφίδες και αντικείμενα κάτω από την άμμο, κρυμμένα ανάμεσα στους βράχους στα ανοικτά των ακτών της παραθαλάσσιας ιταλικής πόλης του Τάραντα, στη νότια περιοχή της Απουλίας.

Τα δεδομένα που συνέλεξε ο Ματατσιέρα αναλύθηκαν κατόπιν από αρχαιολόγους που επιβεβαίωσαν τη θεωρία της βύθισης ενός πλοίου που πιθανότατα συνέβη την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυκρατορίας, μεταξύ 1ου και 4ου αιώνα μ.Χ..

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το φορτίο του πλοίου πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για ανακαίνιση σε ορισμένες παράκτιες επαύλεις, καθώς η ακτογραμμή του Τάραντα ήταν διάσπαρτη από ρουστίκ (με φυσικό και ίσως κάπως βαρύ στιλ) βίλες και αγροκτήματα με πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες δίπλα στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσής του, ο Mατατσιέρα βρήκε επίσης μια σιδερένια άγκυρα με μια ρωγμή στην άτρακτο της, γεγονός που μαρτυρά πως πριν ναυαγίσει το πλοίο ήταν σε κακή κατάσταση, πιθανότατα λόγω μιας μεγάλης φουρτούνας που το έσπρωξε προς την ακτή.

Οι παράκτιες βίλες ανήκαν γενικά σε πλούσιους ή ισχυρούς ανθρώπους και ήταν εξοπλισμένες με δωμάτια υποδοχής διακοσμημένα με ψηφιδωτά, στοές, εγκαταστάσεις σπα, χώρους υπηρετών και στέρνες για την παροχή νερού.

Δημοφιλή