CULTURE
18/05/2021 07:10 EEST

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Eurokinissi
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται την Τρίτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». 

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Είναι γεγονός ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας.

Ειδικότερα η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Στις 18 Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Ψηφιακή έκθεση

H ψηφιακή ξενάγηση της επετειακής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», φωτίζει, μέσα από ιστορίες 80 τεκμηρίων, αθέατες πλευρές της Επανάστασης.

Επιπλέον, η 360ο περιήγηση δίνει στον χρήστη την αίσθηση του φυσικού χώρου της έκθεσης. Η ψηφιακή ξενάγηση είναι προσβάσιμη μέσω της νέας ιστοσελίδας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (https://www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21/kentriki-ekthesi). Το ΕΙΜ, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων, με αφορμή τις αυξανόμενες ανάγκες εξ αποστάσεως επικοινωνίας και με στόχο την προσέγγιση ενός διευρυμένου κοινού, έχει επενδύσει στη βελτίωση της ψηφιακής του εικόνας.

Εθνικό Ιστορικό Αρχείο

Η αφήγηση της κεντρικής έκθεσης του επετειακού προγράμματος ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21, πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα. Μέσω της αλληλεπίδρασής του με αυτά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τον τρόπο ζωής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον επαναστατικό Τύπο, επιλέγοντας ο ίδιος, ανάμεσα σε πλήθος πληροφοριών, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του. Το διαδραστικό έκθεμα της «Χάρτας του Ρήγα» προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη προσέγγιση της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση και με την τεχνολογική υποστήριξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ το διαδραστικό της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Τα διαδραστικά εκθέματα θα ταξιδέψουν και στην περιφέρεια μέσω των περιφερειακών εκθέσεων του προγράμματος ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21 (www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21).

 

Στα μουσεία της Θεσσαλονίκης

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν με ποικίλες δράσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μουσείων συμπληρώνει την ψηφιακή δράση του, με τίτλο «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!», για την οποία το κοινό ανταποκρίθηκε με περισσότερες από 250 ιστορίες εμπνευσμένες από τις συλλογές του.

Το Μουσείο επέλεξε 18 από αυτές να ακουστούν με τη φωνή των δημιουργών τους, μέσω ηχητικών αρχείων που δημιούργησαν οι ίδιοι. 37 επιλεγμένα εκθέματα έχουν την τιμητική τους μέσα από τις ιστορίες των φίλων του ΑΜΘ. www.amth.gr

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί το κοινό να συνομιλήσει μαζί του διαδικτυακά στο mbp.education@mbp.com για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή του. Να μοιραστεί τις σκέψεις του, να αποκαλύψει τι του έλειψε ή τι του λείπει περισσότερο την περίοδο αυτή. Οι απαντήσεις του κοινού θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης - βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με αντικείμενα από τις συλλογές του. Παράλληλα το Μουσείο καλεί το κοινό του να δηλώσει τι είδους δράσεις θα προσδοκούσε να διοργανωθούν και με ποιες θεματικές. www.mbp.gr

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Μουσείων το ΛΕΜΜΘ συμμετέχει με δύο δράσεις: η πρώτη αφορά στην πρώτη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Museotek που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου.

Το μουσείο υποδέχεται διαδικτυακά τα παιδιά από το Greek Primary School of London για μια εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο του καινούργιου εκπαιδευτικού προγράμματος για εξ αποστάσεως υλοποίηση και με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, που αναφέρεται στον νερόμυλο - αλευρόμυλο της προβιομηχανικής κοινωνίας.

Η δεύτερη του ΛΕΜΜΘ είναι ένα βίντεο που θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με διασκεδαστικό περιεχόμενο που με μεράκι και παιχνιδιάρικη διάθεση που ετοίμασε η Λαογράφος του Μουσείου Ρένα Μπότσιου, με τίτλο «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα... μετ′ εικόνων». www.lemmth.gr

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στις 18 Μαΐου, οι άνθρωποι του Μουσείου θα εξηγούν στους επισκέπτες πως αξιοποίησαν τα εκθέματα και πως κράτησαν «ανοικτό» το Μουσείο μέσα από διαδικτυακές δράσεις στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς φίλους.

Με τις ξεναγήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα. https://imma.edu.gr/

MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Οι φετινές δράσεις του MOMus, που το θέμα του εορτασμού έχει να κάνει με το μέλλον των μουσείων, τον αναστοχασμό και την επανεκκίνησή τους μετά από τόσους μήνες που έμεναν κλειστά λόγων της πανδημίας, είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες.

Θα υπάρξουν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια, μια διαδικτυακή εκδήλωση λόγου με θέμα την παρουσίαση των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες με αφορμή το νέο βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου «Τέχνη & ψυχροπολεμική διπλωματία».

Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950-1967) στις 20.05, ξεναγήσεις 360ο σε εκθέσεις του MOMus, δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις έως τις 21 Μαΐου και ειδικές προσφορές στα πωλητήρια. Επίσης, το MOMus θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 14:00-15:30 (ώρα Ελλάδος), με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης www.momus.gr

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις στις 12:00 και στις 19:30, για μικρούς και μεγάλους, στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική έκθεση της Σπητέρη στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική www.teloglion.gr