Δίκη 12χρονης στον Κολωνό: Αντιδράσεις για «απαράδεκτη» και «προκλητική» πρόταση της εισαγγελέως

Λύτρας: «Υπάρχει μήνυμα που ο Μίχος ζητά λεφτά από το παιδί και η εισαγγελέας είπε πως της έκανε ένα αστείο»
.
.
Eurokinissi

Σωρεία αντιδράσεων από δικηγόρους της υπόθεσης έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως στην πολύκροτη δίκη για το βιασμό και την μαστροπεία της 12χρονης στον Κολωνό.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην εισήγηση γα τον βασικό κατηγορούμενο, Ηλία Μίχο, όπου ουσιαστικά πρότεινε την απαλλαγή του από την κατηγορία του βιασμού λόγω αμφιβολιών.

Η Ασπασία Ταραχοπούλου, εκ των τριών δικηγόρων της 12χρονης, μία ημέρα πριν από την αγόρευσή της, επικεντρώνεται, στην «απαράδεκτη», όπως τόνισε, εισαγγελική πρόταση για τον 54χρονο, επισημαίνοντας: «Η εισαγγελέας δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας. Πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής. Η ποινική του μεταχείριση είναι ίδια.»

«Η μετατροπή από το εξέδιδε αυτός το παιδί, στο διευκόλυνε, είναι μια ακατανόητη πρόταση, μια απαράδεκτη πρόταση, χωρίς ειρμό και λογική. Έχουμε επιχειρήματα. Θα τα πούμε αύριο στην αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή δεν θα περάσει στο σώμα των δικαστών και των ενόρκων και ότι θα υπάρξει μια δίκαιη απόφαση γι αυτό το παιδί που βιάστηκε και κακοποιήθηκε πολλαπλώς» είπε η δικηγόρος και συμπλήρωσε: «Κατά την άποψή μου δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση της κυρίας Εισαγγελέως.

«Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι η κατάθεση του παθόντος»

«Για την κατάθεση λοιπόν της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής, προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η κατάθεση του παιδιού που είπε επακριβώς τα στοιχεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού, τόνισε η Ασπασία Ταραχοπούλου.

Στο ερώτημα σχετικά με την κατάθεση του βασικού κατηγορουμένου που ανέφερε ότι βρέθηκε τέσσερις- πέντε φορές με την 12χρονη και την απορία αν αυτό ο ελληνικός νόμος, δεν το ονομάζει βιασμό, η κυρία Ταραχοπούλου απάντησε: «Ο βιασμός έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει βιασμός, η μετέπειτα συναίνεση του ανηλίκου δεν παίζει καμία σημασία. Δηλαδή αν αφού το παιδί καθοδηγήθηκε, χειραγωγήθηκε σε ″συναίνεση″, για μένα δεν ήταν συναίνεση και δεν αναιρεί το άδικο της πρώτης πράξης που είναι ο βιασμός».

Σε ότι αφορά την ποινική μεταχείριση θα είναι ίδια, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή αυτή η εισαγγελική πρόταση. Δεν πρότεινε την απαλλαγή του για το αδίκημα της μαστροπείας, πρότεινε να καταδικαστεί για διευκολύνσεις και εκτός των οίκων ανοχής, εξήγησε η δικηγόρος της 12χρονης για τον βασικό κατηγορούμενο, για τον οποίο η εισαγγελέας, ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Λύτρας: «Υπάρχει μήνυμα που ο Μίχος ζητά λεφτά από το παιδί και η εισαγγελέας είπε πως της έκανε ένα αστείο»

Ο συνήγορος της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, μιλώντας ανέφερε πως «η πρόταση της εισαγγελέως είναι προκλητική, δεν αντέχει της λογικής. Το παιδί ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις. Έχει δώσει τόσες καταθέσεις, έχουν έρθει ειδικοί παιδοψυχίατροι που έχουν ελέγξει το παιδί, η παιδοψυχίατρος που το ελέγχει εδώ και 2 χρόνια έδωσε γνωμοδότηση πως το παιδί λέει την αλήθεια σε όλα. Και για την μητέρα και τον βιασμό και έρχεται τώρα μια πρόταση εισαγγελέως, από το πουθενά και απορρίπτει όλους τους ειδικούς».

Για το σκεπτικό της απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού ο κ. Λύτρας αναφέρει «για την κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια πρότεινε ο εισαγγελέας την ενοχή. Ο βιασμός θέλει βία. Το παιδί είπε πως ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε βία. Της έδειξε τα όπλα, την απείλησε για την ζωή της, για την ζωή της οικογένειάς της. Και όσον αφορά την μαστροπεία, άκουσον άκουσον, υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην ανήλικη ‘’φέρε μου τα μισά χρήματα’’. Και βγαίνει η εισαγγελέας και λέει ‘’αυτό ήταν ένα αστείο που της είπε’»

Όσον αφορά την πρόταση για την μητέρα, υποστήριξε ότι, «η μητέρα έχει ευθύνη σαν μητέρα για το παιδί της. Αλλά αυτό δεν συσχετίζεται με την μαστροπεία».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, στο σημείο όπου βρίκσκεται το μαγαζί του 54χχρονου κατηγορούμενου σημειώθηκαν επεισόδια, όταν ομάδα συμμετεχόντων στην πορεία πέταξαν αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ και έσπασαν τη τζαμαρία σε ένα σουβλατζίδικο παρακείμενο στο μαγαζί του Μίχου.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η πορεία συνεχίστηκε με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τρικάκια στους δρόμους της περιοχής.

Δημοφιλή