Διπλωμάτες μηνύουν την καναδική κυβέρνηση για μυστηριώδη ασθένεια στην Κούβα

Ζητούν 18,5 εκατ. για το «Σύνδρομο της Αβάνας».
ASSOCIATED PRESS

Μήνυση στην κυβέρνηση του Καναδά υπέβαλαν διπλωμάτες της χώρας οι οποίοι υπηρετούσαν στην Κούβα και νόσησαν από μυστηριώδη ασθένεια.

Τα 14 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη των οικογενειών των διπλωματών, κατηγορούν την καναδική κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να τους προειδοποιήσει και να τους απομακρύνει από την Αβάνα και γι’ αυτό ζητούν αποζημίωση 18,5 εκατ. ευρώ.

Η περίεργη ασθένεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους υπαλλήλους της καναδικής πρεσβείας το 2016 και σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, οι διπλωμάτες αντιμετώπισαν ημικρανίες, ζάλη και δυσκολίες συγκέντρωσης. Μάλιστα, οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στον Καναδά εδώ και 18 μήνες.

Αν και δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τα συμπτώματα – γνωστά και ως «Σύνδρομο της Αβάνας» - δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας «ηχητικής επίθεσης».

Σε δήλωσή τους, οι διπλωμάτες αναφέρουν: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Καναδάς υπονόμευσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, συσσώρευσε και έκρυψε κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλεια μας και έδωσε ψευδείς, παραπλανητικές και ελλιπείς πληροφορίες στο διπλωματικό προσωπικό».

«Η γυναίκα μου δεν είναι η ίδια πια», δήλωσε ένας διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, στον καναδικό τηλεοπτικό σταθμό CBC. «Έχει κενά στη μνήμη της, πονοκεφάλους, προβλήματα ακοής. Παίρνει το τηλέφωνο για να κάνει μια κλήση αλλά ξεχνά ποιον θα έπαιρνε και γιατί, μπαίνει και βγαίνει στα δωμάτια χωρίς λόγο», λέει ο ίδιος περιγράφοντας την κατάστασή της μετά την επιστροφή της από την Αβάνα.

Σύμφωνα με το CBC, το προσωπικό της καναδικής πρεσβείας στην Κούβα άρχισε να έχει συμπτώματα από την άνοιξη του 2017. Έως τον Απρίλιο του 2018 ωστόσο, ο Καναδάς συνέχισε να στέλνει νέο προσωπικό στην Αβάνα, παρά τις προειδοποιήσεις από Αμερικανούς ομολόγους οι οποίοι είχαν δεχτεί παρεμφερείς καταγγελίες.

Συνολικά προσβλήθηκαν από το «Σύνδρομο της Αβάνας» 21 υπάλληλοι. Τον περασμένο μήνα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας στους μισό.

Η Κούβα έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αποτελούν «πολιτική χειραγώγηση» με στόχο την καταστροφή των διμερών σχέσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή