ΔΟΥ Χαλκίδας: Κύκλωμα διεφθαρμένων υπαλλήλων με έσοδα δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Ο ρόλος της προϊσταμένης και πώς πείσθηκε να συμμετέχει.
astynomia.gr

Μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έκαναν τα στραβά μάτια ή εκβίαζαν φορολογούμενους για να τους εξυπηρετήσουν στις υποχρεώσεις τους, έναντι αμοιβής, ξεσκέπασαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, στη Χαλκίδα, που συνέλαβαν επτά άτομα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο κύκλωμα εμπλέκονται η προϊσταμένη της τοπικής ΔΟΥ, άλλοι τέσσερις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής. Η έρευνα των «Αδιάφθορων» ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ένας πολίτης κατήγγειλε ανώνυμα την ύπαρξη τού κυκλώματος και πως κι εκείνος είχε καταβάλει το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό των μελών της οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί έθεσαν υπό παρακολούθηση υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας και τα τηλέφωνά τους, έλαβαν ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, δεδομένα από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και κατέληξαν ότι η προϊσταμένη της Εφορίας μαζί με τους συνεργούς της, υπαλλήλους σε καίριες θέσεις, προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσαγωγή της η προϊσταμένη και κατηγορούμενη ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει στις παράνομες ενέργειες.

Δημοφιλή