Δοκιμές της βιταμίνης Α για την θεραπεία της ανοσμίας που προκαλεί ο κορονοϊός

Η απώλεια όσφρησης είναι από τα πιο συνήθη συμπτώματα του κορονοϊού. Σε κάποιους επιμένει για εβδομάδες ή μήνες.
Dmitry Marchenko / EyeEm via Getty Images

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου James Paget ξεκινούν μια νέα έρευνα για να δουν αν η βιταμίνη Α θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν την όσφρησή τους μετά από ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού.

Η απώλεια της μυρωδιάς είναι ένα από τα πιο συνήθη σύμπτωμα της Covid-19,αλλά ακόμη και πριν από τον κορονοϊό πολλοί ιοί προκαλούσαν απώλεια ή αλλοίωση της μυρωδιάς. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούσαν φυσικά την όσφρησή τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, πολλοί τώρα έχουν μείνει με μόνιμες διαταραχές της όσφρησης.

Προηγούμενη έρευνα στη Γερμανία είχε δείξει πιθανό όφελος της βιταμίνης Α για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και η βρετανική ομάδα θα διερευνήσει αν λειτουργεί αυτή η θεραπεία για να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των ιστών στη μύτη που έχουν υποστεί βλάβη από ιούς.

Ελπίζουν ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που υποφέρουν από απώλεια όσφρησης, επιστρέφοντάς τους την πέμπτη τους αίσθηση.

Η ερευνητική ομάδα Apollo θα συνεργαστεί με ασθενείς που έχουν χάσει την όσφρησή τους λόγω ιογενούς λοίμωξης.

Είτε θα λάβουν μια θεραπεία 12 εβδομάδων με ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α είτε ανενεργές σταγόνες και θα κάνουν ακτινογραφία στον εγκέφαλό τους πριν και μετά τη θεραπεία. Οι ακτινογραφίες θα συγκριθούν με εκείνες μιας ομάδας ατόμων που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με βιταμίνη Α.

Ειδικότερα θα μετρηθεί το μέγεθος των οσφρητικών βολβών αλλά και η δραστηριότητα του εγκεφάλου στην απόκριση διαφορετικών μυρωδιών.

(με πληροφορίες από News Medical)

Δημοφιλή