Δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη: Οι διάλογοι των χούλιγκαν, οι «μεγάλοι» και τα «μεροκάματα»

Τα μέλη της ηγετικής ομάδας -σύμφωνα με τη δικογραφία- έχουν διαπιστεύσεις και μπορούν να κινούνται ελεύθερα στα γήπεδα, εργάζονται είτε σε επιχειρήσεις του Ολυμπιακού είτε στον δήμο Πειραιά.
Eurokinissi Sports

Οργανωμένο σχέδιο επίθεσης στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη και μάλιστα με ανθρωποκτόνο πρόθεση περιγράφουν στη δικογραφία των 3.000 σελίδων τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους.

Σε αυτό το έγγραφο περιγράφεται με σαφήνεια το σημείο συνάντησης της ηγετικής ομάδας των χούλιγκαν, οι προπαρασκευαστικές ενέργειές τους, η μεταφορά των υλικών που χρησιμοποίησαν, οι εντολές της ηγετικής ομάδας για την επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ, αλλά και η πρόθεσή τους να σκοτώσουν αστυνομικό.

Eurokinissi Sports

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος, που πραγματοποίησε λίγο μετά τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη (κατέληξε στις 27 Δεκεμβρίου 2023 από το τραύμα που είχε υποστεί στον μηρό από ναυτική φωτοβολίδα) μέλους της εγκληματικής οργάνωσης με έναν φίλο του:

ΦΙΛΟΣ: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ναι.

ΦΙΛΟΣ: Και όποιον πάρει ο χάρος.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Τα πήγανε 10 άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μα**α είχανε 40 δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα;

ΦΙΛΟΣ: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ναι πήγαν να γα****ν τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ.

Eurokinissi Sports

Το ραντεβού στο «Γ.Καραϊσκάκης»

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της ηγετικής ομάδας είχαν προαποφασίσει να επιτεθούν στα ΜΑΤ, στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη, καθώς ο χώρος εκεί δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας και πίστευαν ότι έτσι θα αποφύγουν την ταυτοποίησή τους.

Τα 34 μέλη της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» στις 6.30 το απόγευμα. Εκεί τα ηγετικά μέλη έδωσαν εντολή σε δύο άτομα να πάνε σε πρατήριο καυσίμων, προκειμένου να εφοδιαστούν βενζίνη και σε έναν τρίτο να φέρει δυναμίτες από το σπίτι του.

Κάποιες βόμβες μολότοφ τις κατασκεύασαν εκεί και άλλες έξω από το «Μελίνα Μερκούρη», αλλά όλα τα εφόδια τα φόρτωσαν σε τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα και με τη συνοδεία δικύκλων, σαν αυτοκινητοπομπή, πήγαν στο κλειστό του Ρέντη. Ενας από τους κατηγορούμενους μάλιστα φέρεται να είπε: «Να γίνουμε με τους μπάτσους».

Eurokinissi Sports

Οι εντολές

Ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν την επίθεση, μετά το τέλος του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ο φερόμενος ως αρχηγός με το προσωνύμιο «Κοντός» έδωσε εντολή να γίνει κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Στα βιντεο, μάλιστα, φαίνονται μέλη της ηγετικής ομάδας να δίνουν τις κατευθύνσεις στους υπόλοιπους χούλιγκαν, οι οποίοι τους ακολούθησαν πιστά.

Οι χούλιγκαν διακρίνονται σε «μικρούς» και «μεγάλους»: Οι πρώτοι είναι ηλικίας 16-24 ετών, ακολουθούν τις εντολές με αντάλλαγμα εισιτήρια δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή και ενίοτε μικρά χρηματικά ποσά. Οι «μεγάλοι» είναι ο ηγετικός πυρήνας, που πουλάει εισιτήρια, βγάζει χρήματα από αυτά, ενώ υποχρεώνει και τους ιδιοκτήτες καντινών έξω από τα γήπεδα να τους δίνουν «μεροκάματο». Σε διαφορετική περίπτωση προκαλούν φθορές και ζημιώνουν τους ιδιοκτήτες, που δεν συμμορφώνονται.

Eurokinissi Sports

Τα μέλη της ηγετικής ομάδας -σύμφωνα με τη δικογραφία- έχουν διαπιστεύσεις και μπορούν να κινούνται ελεύθερα στα γήπεδα, εργάζονται είτε σε επιχειρήσεις του Ολυμπιακού είτε στον δήμο Πειραιά, με τα στελέχη της Ασφάλειας να αναφέρουν χαρακτηριστικά στο έγγραφό τους προς τις δικαστικές αρχές: «Ωστόσο από την λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» (Ο.Σ.Φ.Π.)., χωρίς τη συμμετοχή και την ″υψηλή προστασία″ των οποίων, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή