Δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες για όλες τις γυναίκες στη Σκωτία

Το νομοσχέδιο αναμένεται να «περάσει» και θα είναι το πρώτο με τέτοιο περιεχόμενο παγκοσμίως.
matka_Wariatka via Getty Images

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται σήμερα Τρίτη να εγκρίνει την θεσμοθετήσει τη δωρεάν διάθεση ειδών προσωπικής υγιεινής για όλες τις γυναίκες να είναι δωρεάν διαθέσιμα για όλες τις γυναίκες. Σημειώνεται πως τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής στο Ηνωμένο Βασίλειο βαρύνονται σήμερα με φόρο 5% -τον λεγόμενο «φόρο του ταμπόν».

Η σχετική νομοθεσία, που αναμένεται να περάσει την αρχική ψηφοφορία, εφόσον τελικά εγκριθεί θα είναι η πρώτη με τέτοιο περιεχόμενο παγκοσμίως και θα καθιστά προϊόντα όπως τα ταμπόν και τις σερβιέτες δωρεάν για όλες τις γυναίκες στη Σκωτία.

Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νέων και φαρμακεία κ.α.

Το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου στη Σκωτία προτάθηκε από τη Σκωτσέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, που υπέβαλε το προσχέδιο της πρότασής της το 2017. Το κόστος αναμένεται να είναι γύρω στα 24,1 εκατ. λίρες (31,24 εκατ. δολάρια).

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου», δήλωσε η Λένον, προσθέτοντας «Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε.

Η πρόταση βασίζεται σε προηγούμενη νομοθεσία βάσει του οποίου προβλέπεται η χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών. Συγκεκριμένα ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα.

Η Σκωτία το 2018 έγινε επίσης η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που παρείχε δωρεάν προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τερματίσει έναν μη δημοφιλή φόρο αλλά τα χέρια της ήταν δεμένα από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργούσε τον φόρο το 2016, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, με το ζήτημα να παραμερίζεται κατά τη διαδικασία του Brexit.

Δημοφιλή