chat icon

Δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν σημαντική νέα ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, με αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση των υποδομών στέγασης στρατευμάτων, ανάπτυξη αεροσκαφών και κατασκευή υποδομών σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Helsinki Times, εικόνες από την Planet Labs που έδειξε το σουηδικό SVT δείχνουν δραστηριότητα σε τέσσερις περιοχές: Καμένκα (Ισθμός της Καρελίας), Πετροζαβόντσκ, Σεβερομόρσκ 2 και Ολένια. Οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι η Ρωσία ενισχύει το στρατιωτικό της αποτύπωμα στην περιοχή μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Advertisement
Advertisement

Στην Καμένκα, 60 περίπου χλμ από τα σύνορα, πάνω από 130 στρατιωτικά καταλύματα έχουν στηθεί από τον Φεβρουάριο του 2025. Η περιοχή, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αναξιοποίητη, τώρα φαίνεται ικανή να στεγάσει μέχρι και 2.000 στρατιώτες, σύμφωνα με το SVT.

 

 

O στρατιωτικός αναλυτής Εμίλ Καστεχέλμι περιέγραψε τις αλλαγές ως σημάδια «αυξανόμενης δραστηριότητας» και εφαρμογή με καθυστέρηση των μέτρων που είχε προαναγγείλει η Ρωσία λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Στο Πετροζαβόντσκ, περίπου 175 χλμ από τα σύνορα, έχουν κατασκευαστεί τρεις μεγάλες αποθήκες, η καθεμία ικανή περίπου να φιλοξενεί γύρω στα 50 τεθωρακισμένα. Μία τέταρτη ήταν υπό κατασκευή τον Απρίλιο του 2025. Αναλυτές θεωρούν ότι τα νέα κτίσματα ίσως έχουν σκοπό να κρύβεται ο αριθμός των οχημάτων που σταθμεύουν εκεί.

Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, το Σεβερομόρσκ 2, μια αεροπορική βάση που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σε χρήση, ανακαινίζεται. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν παρουσία πολλών ελικοπτέρων στη βάση. Αναλυτές θεωρούν ότι σκοπός είναι η επαναφορά σε χρήση των διαδρόμων για αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

Περαιτέρω δραστηριότητα έγινε αντιληπτή στην αεροπορική βάση Ολένια, από όπου φέρονται να επιχειρούν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, βομβαρδιστικά από την Ολένια χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις στην Ουκρανία. Ο Μίκαελ Κλάεσον, επικεφαλής του σουηδικού γενικού επιτελείου, είπε ότι οι εξελίξεις αυτές φαίνονται να επιβεβαιώνουν προηγούμενες ρωσικές εξαγγελίες για «στρατιωτικά- τεχνικά μέτρα» ως αντίδραση στην επέκταση του ΝΑΤΟ. «Όταν ζητήσαμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία είπε ότι θα έκανε τέτοια βήματα. Τώρα το βλέπουμε να συμβαίνει» είπε ο Κλάεσον.