Δραματική προειδοποίηση: Ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει το 60% του πληθυσμού της γης

Επικεφαλής επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ λέει ότι η επιδημία μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, αν δεν περιοριστεί.
Chung Sung-Jun via Getty Images

Με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 1.000 άτομα και τα κρούσματα τις 43.000, ο Guardian μεταδίδει αποκλειστικά μια δραματική προειδοποίηση από τον ειδικό επιδημιολόγο των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ.

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λεούνγκ, επιδημιολόγος και επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει ακόμα και το 60% του πληθυσμού της γης, εάν δεν καταφέρουν να τον περιορίσουν, ενώ προτείνει και στα υπόλοιπα κράτη να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, όπως έκανε η Κίνα.

Όπως λέει, το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου». Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον κορονοϊό σε κατά μέσο όρο άλλα 2,5 άτομα περίπου, άρα μιλάμε για ποσοστό μετάδοσης 60-80%. «Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός», είπε ο Λεούνγκ στον Guardian, στο Λονδίνο, ενώ πήγαινε σε μια σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η προειδοποίηση του Λεούνγκ έρχεται μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ότι η εξάπλωση πέραν της Κίνας του νέου κορωνοϊού, ενδέχεται να επιταχυνθεί, αφού δεν αποκλείεται πλέον η μετάδοση του ιού ακόμα και από ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στη Κίνα.

Ο Λεούνγκ, που είναι ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους του πλανήτη στους κορονοϊούς και έπαιξε σημαντικό ρόλο όταν ξέσπασε ο Sars, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση ειδικών του ΠΟΥ, όπου θα επισημαίνει ότι βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το μέγεθος της αυξανόμενης παγκόσμιας επιδημίας και κατά πόσον αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι Αρχές στην Κίνα. Με την λογική να εξετάσουν και άλλες χώρες να τα υιοθετήσουν.

«Θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο»

Παράλληλα, άλλος κορυφαίος επιδημιολόγος, ο Ζονγκ Νανσάν, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, εκτίμησε ότι η επιδημία θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ο Ζονγκ είναι και αυτός γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο Ζονγκ, που στο τέλος του Ιανουαρίου είχε προβλέψει κορύφωση σε δέκα ημέρες περίπου, δηλαδή τώρα, είπε ότι η πρόβλεψη βασίστηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και στην κυβερνητική δράση.

«Υποθέτουμε λοιπόν ότι μπορεί να φτάσει στο πικ του ίσως στα μέσα ή στα τέλη αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου», είπε.

Είπε ότι τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ήταν απαραίτητα, και ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει μόνιμα το εμπόριο άγριων ζώων.

Δημοφιλή