ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2019 11:21 EEST

DW: Άμμος όπως...νέος «χρυσός»

Περιζήτητη λόγω των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.

B&M Noskowski via Getty Images

Η άμμος είναι, μετά το νερό, η πιο περιζήτητη πρώτη ύλη στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP του ΟΗΕ: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι ειδικοί του προγράμματος υπολογίζουν την ζήτηση από 40 μέχρι 50 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, καθώς άμμο βρίσκουμε σήμερα σε περισσότερα προϊόντα από ότι φανταζόμαστε: γυαλί, καλλυντικά, προβολείς οχημάτων, οθόνες κινητών και οδοντόκρεμες.

Επιπλέον η άμμος χρησιμοποιείται στο φιλτράρισμα του νερού, τον εξωτερικό καθαρισμό κτορίων ακόμα και το σύστημα φρένων των τραίνων. Είναι ωστόσο απαραίτητη κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο: Μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η ζήτηση για άμμο στις κατασκευές τριπλασιάστηκε. 

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άμμου στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη, η οποία με την άμμο επέκτεινε το έδαφός της μέσα σε 40 χρόνια κατά 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι για το εγχείρημα αυτό απαιτήθηκαν περίπου 500 εκατομμύρια τόνοι άμμου. Όμως τα αποθέματα μειώνονται σταθερά, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η άμμος που υπάρχει στις ερήμους ανά τον κόσμο είναι ακατάλληλη για τον κατασκευαστικό κλάδο, μιας και είναι υπερβολικά ψιλή. Για το λόγο αυτό ακόμα και κράτη που βρίσκονται κοντά ή διαθέτουν έρημο είναι υποχρεωμένες να εισάγουν την πολύτιμη άμμο. Επειδή όμως η ζήτηση είναι τεράστια η γερμανική εταιρεία MultiCon από το Μόναχο επινόησε μια τεχνική η οποία ενδέχεται να να συμβάλει να σταματήσουν κάποτε οι παράνομες ενέργειες συλλογής άμμου από παραλίες σε ποτάμια και θάλασσες που προκαλούν μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον. Όπως δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής Χέλμουτ Ροζενλέχερ «η μαφία της άμμου έχει λόγο ύπαρξης όσο η προσφορά άμμου δεν καλύπτει τη ζήτηση».

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP τάσσεται υπέρ μιας ρύθμισης στην εκμετάλευση των αποθεμάτων άμμου. Σύμφωνα με τον ειδικό Πασκάλ Πεντούτσι του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ η άμμος σε κτίρια θα μπορούσε εν μέρει να αντικατασταθεί από ροκανίδια ή από άλλα υλικά. «Η κοινωνία μας είναι χτισμένη στην κυριολεξία πάνω στην άμμο», τονίζει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο ειδικός του ΟΗΕ.

Πηγή: DW