Η άγνωστη σύγκρουση Ελισάβετ - Κάρολου λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα

Η σκληρή «μάχη» για τη νεκρή πριγκίπισσα.
ASSOCIATED PRESS

Στις 31 Αυγούστου 1997 η βρετανική βασιλική οικογένεια άλλαξε για πάντα.

Η λαίδη Νταϊάνα ενεπλάκη σε τροχαίο στο Παρίσι, μαζί με τον σύντροφο της, Ντόντι αλ Φαγιέντ. Ο Ντόντι και ο οδηγός του σκοτώνονται ακαριαία. Η Νταϊάνα μεταφέρεται στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στις 4 τα ξημερώματα η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι -και επισήμως- νεκρή.

Ο πρώην σύζυγος της, πρίγκιπας Κάρολος ήταν σε διακοπές, μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τους δύο γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι. Ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε για τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο Κάρολος ήταν συγκλονισμένος, αλλά ήξερε ότι μεταξύ άλλων, θα κυκλοφορούσε το σενάριο πως τόσο ο ίδιος όσο και η βασιλική οικογένεια φέρουν ευθύνες για τον θάνατο της πριγκίπισσας. Όπως και έγινε. Τις πρώτες ημέρες μετά την απώλεια της Νταϊάνα οι πολίτες, αλλά και ο Τύπος άσκησαν δριμεία κριτική στο παλάτι και προσωπικά στην Ελισάβετ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος συμφώνησαν αμέσως ότι βασική προτεραιότητα τους ήταν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος και φίλος της Νταϊάνα, Ρίτσαρντ Κέι, στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 Diana: 7 Days That Shock «αποφάσισαν να μην ξυπνήσουν τον Γουίλιαμ και τον Χάρι, αλλά να περιμένουν το πρωί».

Ήταν ένα από τα λίγα θέματα στα οποία η βασίλισσα και ο γιος της θα συμφωνούσαν μετά τον θάνατο της Νταϊάνα.

Όμως, «ο Κάρολος πήρε την απόφαση να πάει στο Παρίσι και να φέρει πίσω τη σορό της Νταϊάνα» λέει ο Κέι.

«Ήταν μία θαρραλέα κίνηση που προκάλεσε έκπληξη. Ήταν ο πρώην σύζυγος και ουδεμία υποχρέωση είχε να είναι εκεί, παρά μόνο ως πατέρας των παιδιών τους. Ο Κάρολος ήθελε να ταξιδέψει με το βασιλικό αεροσκάφος, όμως η βασίλισσα δεν έδωσε την άδεια της. Και τότε εκείνος έδωσε μία σκληρή μάχη, όπως δεν είχε δώσει ποτέ για τη Νταϊάνα, όσο εκείνη ήταν στη ζωή».

Ο Κάρολος δεν υποχώρησε και τελικά, μετά από έντονη λογομαχία, η Ελισάβετ του έδωσε την άδεια να αναχωρήσει με το βασιλικό αεροσκάφος και να φέρει το σορό της Νταϊάνα πίσω στη Βρετανία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Κάρολος με τους γιους του και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρακολούθησαν τη λειτουργία στον ναό του Μπαλμόραλ -στα ανάκτορα της Σκωτίας- και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τις αδελφές της Νταϊάνα, Τζέιν και Σάρα έφυγε για το Παρίσι.

Στο νοσοκομείο τον περίμενε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Liba Taylor via Getty Images

Ο πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ ήταν ήδη εκεί, μαζί με τους πιο στενούς συνεργάτες της. «Ο Κάρολος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Ήταν μία γυναίκα την οποία είχε αγαπήσει με τον δικό του τρόπο» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Κέι.

Μιλώντας χρόνια αργότερα για εκείνες τις στιγμές, ο Κάρολος είχε πει ότι, οι ώρες στο νοσοκομείο ήταν από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής του.

Συμφώνησε ότι το φέρετρο της Νταϊάνα έπρεπε να βγει από το νοσοκομείο με τη σημαία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν ένας φόρος τιμής προς τη σύζυγο του.

Δεκαέξι ώρες μετά τον θάνατο της, η πριγκίπισσα επέστρεφε στην πατρίδα της.