Η ΔΕΗ αναπτύσσει 1.000 δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Εως τα τέλη του 2022 θα αναπτυχθούν σε 65 περιοχές της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης
Eurokinissi

«Εως τα τέλη του 2022, η ΔΕΗ θα έχει εγκαταστήσει 1.000 δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έναντι 500 σήμερα, τα οποία εκτείνονται σε 65 περιοχές στην Ελλάδα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, Κυριάκος Κοφινάς στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2022.

5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών - ITC 2022

Αφού υπογράμμισε ότι οι εκπομπές ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές θα πρέπει να μειωθούν δραστικά, προκειμένου η ΕΕ να πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους, ο Κυριάκος Κοφινάς τόνισε ότι η ΔΕΗ blue μπορεί να παρέχει σημαντική υποστήριξη στις εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών στην προσπάθεια υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης.

Γι΄ αυτό το λόγο, η εταιρεία προχωρά στην εγκατάσταση υποδομών φόρτισης σε επιλεγμένες τοποθεσίες για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών στόλων και παρέχει ειδικά προγράμματα και τιμοκαταλόγους για φόρτιση, σε συνδυασμό με τεχνική υποστήριξη στη διαδικασία επιλογής φορτιστών και χωροθέτησης.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κοφινά, ορισμένες βασικές προκλήσεις για τη διείσδυση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων, είναι η ανάπτυξη αποκλειστικών υποδομών φόρτισης, κυρίως σε αμαξοστάσια, κατά μήκος κύριων αρτηριών διασύνδεσης μεγάλων πόλεων και σε χώρους φόρτωσης/ εκφόρτωσης.

Επίσης, σημείωσε ότι είναι ανάγκη η απρόσκοπτη υιοθέτηση ηλεκτροκίνησης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ως τρεις βασικές κινητήριες δυνάμεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις εμπορευματικές μεταφορές, ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, συμπεριέλαβε τα βαρέα και ελαφρά φορτηγά, με αυξημένη αυτονομία και μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας που θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα έτη.

Ακόμη, ένα εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο, όπως στην περίπτωση των επιβατικών οχημάτων, εκτίμησε ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην υιοθέτηση ηλεκτρικών φορτηγών.

Καταλήγοντας, η εταιρική εικόνα σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τον εξηλεκτρισμό των στόλων φορτηγών των εταιρειών, με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να λανσάρουν πλέον όλο και περισσότερο ηλεκτρικά ελαφρά και βαρέα φορτηγά.