ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2021 13:10 EET | Updated 10/02/2021 13:14 EET

Η Ελλάδα ζητά την συγκατάθεση του ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ

Αίτημα της Αθήνας για αποληρωμή χρεών ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 5 δισεκατομμύρια που οφείλει συνολικά μέχρι το 2024.

joxxxxjo via Getty Images
Μεγάλα δάνεια και μεγάλα στοιχήματα για την Ελλάδα απέναντι στο ΔΝΤ.

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ζητώντας τη συγκατάθεσή του ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα ένα μέρος από το λεγόμενο «ακριβό χρέος» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Η Ελλάδα έχει λάβει τρεις διεθνείς εγγυήσεις δανεισμού από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αξίας 280 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2010. Ανέκαμψε μετά την τελευταία διάσωση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018 και από τότε βασίστηκε στις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Η Ελλάδα θέλει να εξοφλήσει χρέη αξίας περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει για εκκρεμή δάνεια στο ΔΝΤ έως το 2024.

Η κίνηση επιτρέπει στην Αθήνα να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλότερο επιτόκιο από ό, τι η Ελλάδα θα πληρώσει τώρα αν βγει στις αγορές.

«Αυτά είναι δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

Η Αθήνα πραγματοποίησε πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019. Διαθέτει ένα αποθεματικό μετρητών περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, επαρκές για την κάλυψη του χρέους που λήγει για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.