ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 07:50 EET

Η Huawei κατέθεσε αγωγή κατά των ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα του εξοπλισμού της

Ο κινεζικός κολοσσός αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στα ασύρματα δίκτυα 5G.

Aly Song / Reuters

Νομικά εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης κινείται ο τεχνολογικός κολοσσός της Κίνας Huawei, εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγορεύει σε κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν ταπροϊόντα της.

Η κινεζική εταιρεία κολοσσός έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία, που απαγορεύει στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες να αγοράζουν εξοπλισμό από τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Ο τηλεοπτικός οργανισμός CNBC ανέφερε ότι η αγωγή ασκήθηκε την Πέμπτη.

Αναφέρεται ακόμη ότι αμφισβητεί μια διάταξη του νόμου για την εθνική εξουσιοδότηση στον τομέα της άμυνας, η οποία απαγορεύει στην Huawei και σε μια άλλη κινεζική εταιρεία πληροφορικής, τη ZTE, να συμμετέχει στις κρατικές προμήθειες των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές επικαλούνται απειλές κατά της ασφάλειας, υποδεικνύοντας ότι η Huawei θα μπορούσε να συλλέξει πληροφορίες και να τις μεταβιβάσει στην κυβέρνηση της Κίνας. Η εταιρεία το αρνείται.

Με την σειρά τους οι Αμερικανοί δηλώνουν προβληματισμένοι, κυρίως για το ότι ο κινεζικός κολοσσός διατηρεί αρκετά στενές σχέσεις με την ολοένα και πιο ”αυταρχική” κινεζική κυβέρνηση, κάτι το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους ″επηρεάζει την πρόθεση της εταιρίας να λειτουργήσει με καλή θέληση και κανόνες ελεύθερου εμπορίου”, καθώς στο τέλος της ημέρας, ″το Κόμμα θα πάρει αυτό που θέλει”.

Η Huawei είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone καθώς και παγκόσμιος ηγέτης στα ασύρματα δίκτυα 5G.

(Mε πληροφορίες από Reuters) 

Sponsored Post