ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2020 12:35 EEST | Updated 14/10/2020 12:51 EEST

Η Κίνα απαιτεί να αφαιρεθεί το όνομα του Τζένγκις Χαν από έκθεση για τον Τζένγκις Χαν στη Γαλλία

Το Πεκίνο θέλει να ξαναγράψει την ιστορία, λέει το Μουσείο και προφανώς σε βάρος των Μογγόλων και του θρυλικού στρατηλάτη.

Wolfgang Kaehler via Getty Images
To άγαλμα, ύψους σχεδόν 40μ, του Τζένγκις Χαν στη Μογγολία

Μουσείο στη Γαλλία αναγκάστηκε να αναβάλλει την έκθεση που είχε προγραμματίσει για τον Τζένγκις Χαν-τον Μογγόλο ηγέτη μιας εκ των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών στην παγκόσμια ιστορία- επικαλούμενη παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία.

Το μουσείο ιστορίας Château des ducs de Bretagne στη Νάντη ανακοίνωσε πως αναβάλλει την έκθεση για πάνω από τρία χρόνια ενώ ο διευθυντής του μουσείου, Bertrand Guillet εξήγησε πως «Λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε αυτήν την παραγωγή στο όνομα των ανθρώπινων, επιστημονικών και ηθικών αξιών που υπερασπιζόμαστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινεζικές αρχές απαιτούσαν να αφαιρεθούν συγκεκριμένες λέξεις από την έκθεση για τον Τζένγκις Χαν όπως η ίδια η αναφορά στο όνομά του δηλ.  «Τζένγκις Χαν», «Αυτοκρατορία» και «Μογγόλος». Στη συνέχεια ζήτησαν να έχουν λόγο για τα φυλλάδια σχετικά με την έκθεση, τους χάρτες που θα παρουσιάζονται κ.α.

 

Οι πρωτοφανείς αυτές απαιτήσεις έρχονται σε μία περίοδο που το Πεκίνο σκληραίνει τη στάση του με συνεχείς διακρίσεις σε βάρος των μογγόλων που ζουν στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα. 

Η έκθεση του Μουσείο της Νάντης, προετοιμαζόταν σε συνεργασία με το Μουσείο της Εσωτερικής Μοογγολίας, στο Χοχότ της Κίνας.

Ωστόσο, προέκυψαν εντάσεις, όπως αναφέρει η διεύθυνση του γαλλικού μουσείου, όταν το Κινεζικό Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς πίεσε το μουσείο για αλλαγές στο αρχικό σχέδιο προκειμένου να εισαχθούν στοιχεία που αφορούν προκατειλημμένες αντιλήψεις για την πολιτισμό των Μογγόλων, και πάντα υπέρ «υπέρ μιας νέας εθνικής αφήγησης».

Το μουσείο χαρακτήρισε ως προσπάθεια «λογοκρισίας» την επιβολή της γραμμής που ήθελε να περάσει στην έκθεση και υπογράμμισε την «σκλήρυνση… της κινεζικής κυβέρνησης σε βάρος της μειονότητας των Μογγόλων» και όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση στο Twitter η έκθεση θα επανασχεδιαστεί με εκθέματα από αμερικανικές και ευρωπαϊκές συλλογές. 

Το κινεζικό προξενείο στο Παρίσι δεν σχολίασε σχετικά.  

wikimedia commons
Έργο ανώνυμου καλλιτέχνη της αυλής, Η Δυναστεία Γιούαν (1279–1368)
ASSOCIATED PRESS
Από την έκθεση "Τζένγκις Χαν: Δίνοντας ζωή στο θρύλο" (Ινστιτούτο Φράνκλιν, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, 2015)
Andia via Getty Images
To άγαλμα, ύψους σχεδόν 40μ, του Τζένγκις Χαν στη Μογγολία