Η Κίνα λογοκρίνει το «Bohemian Rhapsody»

Ποιές σκηνές και γιατί κόπηκαν.
GREG BAKER via Getty Images

Η βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ -μεταξύ αυτών και με το βραβείο Α Ανδρικού Ρόλου για τον Ράμι Μάλεκ- ταινία «Bohemian Rhapsody» με θέμα τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, έκανε πρεμιέρα στην Κίνα, αλλά λογοκριμένη.

Σύμφωνα με τους New York Times η ταινία προβλήθηκε «κομμένη» κατά τρία λεπτά.

Οποιαδήποτε αναφορά, σκηνή ή λέξη σχετικά με τη σεξουαλικότητα του frontman των Queen -ακόμη και η λέξη gay- πέρασε από το «ψαλίδι» της λογοκρισίας, γεγονός που εξόργισε (κυρίως) τη νεότερη γενιά των Κινέζων κινηματογραφόφιλων.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι μέχρι και τις 25 Μαρτίου, περισσότεροι από 50.000 χρήστες είχαν ποστάρει τα σχόλια τους στο Sina Weibo, το κινεζικό twitter.

Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των σκηνών που κόπηκαν είναι σεκάνς ιδιαιτέρως σημαντικές -ακόμη και για την κατανόηση του στόρι- όπως αυτή στην οποία ο Μέρκιουρι λέει στον μνηστήρα του ότι δεν είναι straight και η σκηνή που συστήνεται ο σύντροφος του (και μεγάλος έρωτας της ζωής του) Τζίμι Χάτον.

Ακόμη και μία εμφάνιση του γκρουπ που παίζει φορώντας γυναικεία ρούχα κόπηκε.

Όπως δήλωσε ένας 26χρονος Κινέζος ο οποίος είδε την ταινία, μπορεί να αφέθηκε στην απόλαυση της μουσικής, αλλά διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημεία που έμεναν μετέωρα στην αφήγηση και διάλογοι που δεν είχαν καμία σχέση με τους υπότιτλους.

Στο σημείο δε, όπου ο Μέρκιουρι λέει στα μέλη της μπάντας ότι έχει AIDS, ο διάλογος δεν ακούγεται και οι υπότιτλοι εξαφανίζονται.

Σε ερώτηση για ποιόν λόγο το «gay περιεχόμενο» λογοκρίθηκε στην Κίνα, εκπρόσωπος της 20th Century Fox απάντησε μέσω μέιλ «ουδέν σχόλιο».

Παρά το γεγονός ότι, η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Κίνα περισσότερο από δύο δεκαετίες και η Κινεζική Ψυχιατρική Εταιρεία την έχει αποσύρει από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές ήδη από το 2001, η λογοκρισία της ταινίας θεωρούνταν δεδομένη.

(Με πληροφορίες από New York Times, BBC).