«Θρίλερ» τέλος: Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι διαβεβαίωσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι είναι καλά

Σε βιντεοκλήση 30 λεπτών.
Edgar Su via Reuters

Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι είχε βιντεοκλήση 30 λεπτών από το Πεκίνο με αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επτροπής και τους είπε πως είναι καλά και ασφαλής, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η ΔΟΕ.

Η βιντεοκλήση έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την Πενγκ. Η εμφάνισή της σε διοργάνωση τένις νέων την Κυριακή στο Πεκίνο και αναρτήσεις εκ μέρους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν πείσει πλήρως το κοινό εκτός Κίνας πως ήταν ελεύθερη να ενεργεί όπως επιθυμεί, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική επίθεση σε βάρος της από πρώην κορυφαίο στέλεχος του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία- στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, η πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής Έμμα Τέρχο και η Λι Λινγκγουέι, πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής ένωσης τένις- φαίνεται να είναι η πρώτη απευθείας επικοινωνία που είχε η Πενγκ με αξιωματούχους του χώρου του αθλητισμού εκτός Κίνας από τότε που εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα στις 2 Νοεμβρίου. Η Πενγκ ευχαρίστησε τη ΔΟΕ για το ενδιαφέρον για την ευημερία της, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή.

«Εξήγησε πως είναι ασφαλής και καλά, ζει στο σπίτι της στο Πεκίνο, μα θα ήθελε να υπάρχει σεβασμός προς την ιδιωτική της ζωή αυτή τη στιγμή. Για αυτό προτιμά να περνά τον χρόνο της με φίλους και οικογένεια επί της παρούσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Πενγκ, που αγωνιζόταν για την Κίνα σε τρεις Ολυμπιάδες, από το 2008 ως το 2016, ισχυρίστηκε στα social media τρεις εβδομάδες πριν πως είχε γίνει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον Ζανγκ Γκαολί, πρώην μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος. Η σχετική ανάρτηση κατέβηκε μετά από λίγα λεπτά, και η αθλήτρια εξαφανίστηκε. Η ίδια δεν απαντούσε δημόσια σε εκκλήσεις για πληροφορίες σχετικά με το αν ήταν ασφαλής.

Η ΔΟΕ είχε δεχτεί επικρίσεις επειδή είχε παραμείνει σιωπηλή καθώς η ανησυχία για την Πενγκ αυξανόταν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει το Associated Press, φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πολιτική διπλωματίας χαμηλών τόνων απέναντι στη χώρα όπου θα λάβουν χώρα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2022.

Ο Μπαχ κάλεσε την Πενγκ σε δείπνο όταν ο ίδιος καταφθάσει στο Πεκίνο τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο η ίδια αποδέχτηκε με ευχαρίστηση, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Προσκλήθηκαν επίσης οι Τέρχο και Λι.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή