ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/01/2018 08:26 EET

Η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου και η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Λίγο πριν την ανάδειξη του όγδοου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει πολλά, δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων και διακυβευμάτων που αφορούν τόσο την οικονομία όσο και το Κυπριακό.

Για τις θέσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, μιλά η εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου, η κυρία Αννα Κουκκίδη - Προκοπίου.

Κυρίαρχο ζήτημα όσον αφορά την οικονομία είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης δηλώνει η ίδια και προσθέτει: «Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, θεωρούμε ότι αυτό το success story που ακούμε να επαναλαμβάνεται συνέχεια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αφορά τα οικονομικά των πολιτών, τα οποία δεν έχουν αλλάξει από το 2013. Το κατά κεφαλή εισόδημα είχε μειωθεί σημαντικά, ο δείκτης ανισότητας έχει μεγαλώσει και το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Κύπρος βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για success story αφού δεν αφορά όλους του πολίτες.

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, εάν οι πολίτες επιλέξουν για πρόεδρο τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, είναι η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Αυτό είναι και από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχει τεθεί τόσο από το ΔΝΤ, τον ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία και στην τεχνολογία, τομείς όπου η Κύπρος βρίσκεται πίσω σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ. Επίσης είναι σημαντικό να βελτιωθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλιών από την ΕΕ. Πρόκειται για έναν τομέα που όπως είναι αυτή τη στιγμή στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης της Κύπρου.

Θεωρούμε επίσης ότι η ενίσχυση των μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής θα μπορέσουν να φέρουν πίσω το 1/ 3 των γυναικών που δεν εργάζονται γιατί φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους και αυτό θα συνοδευτεί με την παροχή κινήτρων σε νεοφυείς και νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν, όπως ο τομέας ενέργειας και ναυτιλίας. Επιπλέον υπάρχει σχέδιο φορολογικών απαλλαγών που θα δράσουν ως κίνητρο γι αν μεταφερθούν ή να εδραιωθούν επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Σημαντικό είναι να γίνει αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών οι οποίες έγιναν το 2013, μετά το κούρεμα που έφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Γι΄αυτό και η δική μας εισήγηση και θα το κάνουμε άμεσα, είναι η σταδιακή αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, όπως επίσης και η αποκατάσταση των ταμείων πρόνοιας μέσω της αποζημίωσης που ήδη συμφωνηθεί από το κράτος, μια υπόσχεση που δεν κράτησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πρέπει να γίνει Ένα σημαντικό σημείο τη δικής μας πολικής, που μας διαχωρίζει από την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη, είναι ότι η σχέση κράτους - πολίτη πρέπει να αλλάξει. Το κέντρο βάρους πρέπει να είναι ο πολίτης και όχι το κράτος. 

Ακόμη να τονίσουμε πώς πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο πως ξοδεύονται τα χρήματα των πολιτών. Για παράδειγμα στη δική μας εισήγηση υπάρχει μέριμνα για τις κρατικές χορηγίες που δίνονται στις ΜΚΟ. Εμείς λοιπόν εισηγούμαστε τα χρήματα αυτά να μαζευτούν σε ένα ταμείο, που θα Ταμείο Κοινωνικής Δράσης, έτσι ώστε να γίνεται μια ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων που διαθέτει η πολιτεία για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, αφενός αυξάνοντας σταδιακά τα χρήματα που θα διατεθούν για αυτό το σκοπό, ενώ παράλληλα θα ενισχύονται τα κριτήρια για οργανισμούς που πράγματι παράγουν έργο. Παραδείγματος χάριν η «Αγία Σκέπη» είναι μόνο κέντρο απεξάρτησης στην Κύπρο και μάλιστα είναι μια ΜΚΟ η οποία προσφέρει έργο και υπηρεσίες που δεν προσφέρει το κράτος. Τέτοιοι οργανισμοί πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν.

Επίσης έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της Υγείας. Αυτή την στιγμή η Κύπρος είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε σχέση με τις δαπάνες και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Μεταξύ πολλών άλλων, προτείνουμε τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου Παίδων και Εφήβων με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών, τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Πολιτών, για γραφειοκρατικά ζητήματα έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις ουρές πολιτών που περιμένουν για ένα πιστοποιητικό. 

Όσον αφορά στο Κυπριακό. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταθέσει δημόσια και με διαφάνεια την Νέα Στρατηγική η οποία διαχωρίζει την θέση του υποψηφίου από τις θέσεις των δύο άλλων υποψηφίων, των κυρίων Αναστασιάδη και Μαλά. Ενώ τα τελευταία χρόνια ακολουθούμε μια πολιτική υποχωρήσεων από την μεριά των Ελληνοκυπρίων, αναμένοντας την Τουρκία να αντιδράσει σε γενναιόδωρες προσφορές, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν καταλήξει σε μια μεγάλη αποτυχία όπως άλλωστε είδαμε και στο Κρανς Μοντανά. 

Εμείς προτείνουμε ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά , όπως θέλουν να κάνουν οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, αλλά να προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε, παρότι είναι όντως πολύ δύσκολο, κόστος στην Τουρκία αλλάζοντας την δυναμική του Κυπριακού. 

Στόχος της Νέας Στρατηγικής, είναι η διασφάλιση της συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβίωση του κυπριακού λαού μακρυά από την οποιαδήποτε επιρροή της Τουρκίας. Κρατούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως πλαίσιο λύσης, κρατάμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η λύση, αλλά καθαρίζουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις υποχωρήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από τον κυπριακό λαό. 

Τέτοιες υποχωρήσεις, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή όλων των εποίκων και η προτεραιότητα των παράνομων χρηστών σε σχέση με τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι απαράδεκτες».