Θέμα ωρών οι αποφάσεις για το Πάσχα

Τι θα ισχύσει και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα από αρχές Μαΐου.
NurPhoto via Getty Images

Δεν θα περιμένουμε την Παρασκευή για να μάθουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την πασχαλινή περίοδο, καθώς είναι θέμα ωρών ή ενός 24ωρου για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και σήμερα και κατόπιν θα κάνει την εισήγηση της προς την κυβέρνηση. Οπότε το απόγευμα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη θα ξεκαθαρίσουν όλα και θα μάθουμε πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα και τι θα ισχύσει για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια (περιορισμένος αριθμός ατόμων όπως ίσχυσε για τα Χριστούγεννα, πιθανή διεύρυνση του ωραρίου στο οποίο θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, κλπ).

Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, στο οποίο θα εξηγεί το σκεπτικό των αποφάσεων αλλά κυρίως τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων από τις αρχές του επόμενου μήνα. Τον ”οδικό χάρτη” δηλαδή για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε από χθες (20/4) το στίγμα του, όταν και μίλησε στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της και ανέφερε ως «συμμάχους» στη μάχη κατά της πανδημίας, την αύξηση των εμβολιασμών, τη χρήση των self-test και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

«Είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Με προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, που σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. Δηλαδή να γίνει προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού και μείωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό «πισωγύρισμα» και νέα έξαρση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού.

Για αυτό και δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την εορταστική περίοδο. Πρόκειται για απόφαση που έχει ήδη ληφθεί και που μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της.

Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση –μέχρι τις 10 Μαΐου, αναφέρουν οι πληροφορίες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα σχεδιάζεται άρση και άλλων περιορισμών, όπως η χρήση sms για τις αγορές, ενώ θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κάτι αναμενόμενο, αφού για τις 14 του επόμενου μήνα έχει οριστεί και το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Αρχές Μαΐου όμως αναμένεται και η οριστική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, κάτι που θα κριθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνο το διάστημα.

Popular in the Community