Η Πινακοθήκη Ουφίτσι μήνυσε τον οίκο μόδας Jean Paul Gaultier για την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι

Δεν είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που το αριστούργημα της ιταλικής Αναγέννησης εμφανίζεται στην πασαρέλα.
Άποψη του έργου «Η Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι, Uffizi Gallery, Φλωρεντία
Άποψη του έργου «Η Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι, Uffizi Gallery, Φλωρεντία
Franco Origlia via Getty Images

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γαλλικού οίκου μόδας Jean Paul Gaultier για «μη αδειοδοτημένη χρήση» του έργου του Μποτιτσέλι «The Birth of Venus» (Η Γέννηση της Αφροδίτης).

Ζωγραφισμένο από τον Σάντρο Μποτιτσέλι στα μέσα της δεκαετίας του 1480, το αριστούργημα της Αναγέννησης απεικονίζει τη γυμνή θεά Αφροδίτη να στέκεται πάνω σε ένα γιγάντιο όστρακο.

Ο οίκος Gaultier χρησιμοποίησε την εικόνα στο πλαίσιο της κολεξιόν «Le Musée» «σε πολλά ρούχα, φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε στον ιστότοπό του και στα κοινωνικά δίκτυα», ανέφερε το ιταλικό Μουσείο, δημοσιεύοντας στιγμιότυπα στα οποία φαίνεται μοντέλο να φορά ένα παντελόνι με τμήμα του πίνακα της Αφροδίτης τυπωμένο στο πίσω μέρος.

Ο Gaultier χρησιμοποίησε τον πίνακα «χωρίς άδεια» και δεν πληρώνει για τα δικαιώματα, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Πινακοθήκης προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν αποζημίωση. Επιστολή που εστάλη στον πολυτελή οίκο μόδας τον Απρίλιο αγνοήθηκε, πρόσθεσαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι κάνει την εμφάνιση της στην πασαρέλα. Το έργο είχε εμφανιστεί και σε ένα διαφανές διχτυωτό top στη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι του Γκοτιέ το 1995.

Ορισμένα Μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη και του Rijksmuseum του Άμστερνταμ, διαθέτουν πολλά από τα έργα τους δημόσια, που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα, αναφέρει το AFP.

Με πληροφοφίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.artnet.com

Πήγαινε στην αρχική σελίδα