Η πιο δημοφιλής χειρουργική επέμβαση του 2022 που ξεπέρασε την προσθετική στήθους

Τα δεδομένα εκπλήσσουν.
ljubaphoto via Getty Images

Η λιποαναρρόφηση ξεπέρασε την προσθετική στήθους ως η πιο δημοφιλής μορφή αισθητικής παρέμβασης στον κόσμο, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για τη σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων με τον καρκίνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS).

Το 2022 η λιποαναρρόφηση αντιπροσώπευε το 14,8% των αισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αυξητική στήθους έπεσε λίγο πάνω από το 13%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, υποδηλώνουν ότι η βιομηχανία της αισθητικής χειρουργικής όχι μόνο έχει ανακάμψει μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης εξαιτίας της Covid 19, αλλά έχει αγγίξει επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα προ-πανδημικά.

Μεταξύ 2017 και 2021 ο συνολικός αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων αυξήθηκε κατά 33% 1, ενώ οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, η πιο δημοφιλής από τις οποίες είναι η βοτουλινική τοξίνη ή αλλιώς το Μπότοξ, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 54%.

Ο αριθμός των προσθετικών στήθους αυξήθηκε κατά 0,5%, ωστόσο ο συντάκτης της έκθεσης, Δρ Τζιανλούκα Καμπίλιο, επεσήμανε μια σχετική πτώση σε σύγκριση με άλλες διαδικασίες. Ο ίδιος μάλιστα, συνδέει την εν λόγω πτωτική τάση με την ανησυχία για μια μορφή καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος που αποδίδεται στα εμφυτεύματα.

Σε ό,τι αφορά τη λιποαναρρόφηση, μέσα στο 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,9 εκατομμύρια επεμβάσεις, ένα άλμα σχεδόν 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις είναι η ρινοπλαστική και η κοιλιοπλαστική, ενώ η βλεφαροπλαστική ήταν η τρίτη πιο κοινή επέμβαση στον κόσμο το 2021 και η πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών.

Ακόμη, η ανόρθωση μηρών διαπιστώθηκε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή αισθητικής χειρουργικής στον κόσμο, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 53% σε σύγκριση με το 2020. Η έκθεση υπογράμμισε επίσης μια «αξιοσημείωτη αύξηση», πάνω από 30%, στη χρήση υαλουρονικού οξέος.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τους περισσότερους αισθητικούς χειρουργούς στον κόσμο. Οι περίπου 7.000 χειρουργοί της χώρας αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, με τη Βραζιλία και την Ιαπωνία να καταλαμβάνουν με σημαντική διαφορά δεύτερη και την τρίτη θέση με 8,9% και 5,7%, αντίστοιχα.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή