ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2018 17:35 EEST | Updated 01/07/2018 18:24 EEST

Η πραγματικότητα για τον πιο «άτυχο» νεκρό της Πομπηίας

KONTROLAB via Getty Images

Στην Πομπηία, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται ακατάπαυστα για νέα ευρήματα από την έκρηξη του Βεζούβιου το79 μ.Χ ανακάλυψαν πρόσφατα τον σκελετό ενός άνδρα που διέφυγε μεν από τη λάβα του ηφαιστείου αλλά υποτίθεται-σύμφωνα με τις μελέτες τους-πως έχασε τη ζωή του καθώς τον συνέθλιψε ένας γιγάντιος βράχος. Ο σκελετός ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και όλα τα μέσα μετέδιδαν πως «ίσως είναι ο πιο άτυχος άνθρωπος της ιστορίας».

Ωστόσο, νέες μελέτες βγαίνουν στο φως απορρίπτοντας την προαναφερθείσα θεωρία. Μπορεί το κεφάλι του σκελετού να βρισκόταν κάτω από έναν γιγάντιο βράχο, ωστόσο ήταν άθικτο. Οι αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, επισημαίνουν πως ενδεχομένως ο άτυχος άνδρας να έπαθε ασφυξία από την πυροκλαστική ροή, ένα θερμό αέριο που παράγει η ηφαιστειακή έκρηξη και φτάνει μέχρι και τους 1000 βαθμούς Κελσίου.

 

KONTROLAB via Getty Images

«Έχουν συλλεχθεί δείγματα για να μάθουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη στιγμή του θανάτου του» αναφέρει το Πάρκο. Ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Massimo Osanna, το χαρακτήρισε «εξαιρετικό εύρημα» που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού.

 Τα αρχαία λείψανα του ανθρώπου αποκαλύφθηκαν σε μια περιοχή νέων ανασκαφών, κοντά σε ένα νεόκτιστο σοκάκι.

KONTROLAB via Getty Images

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79μ.Χ δε σκοτώθηκαν από τη λάβα, αλλά από αυτό το αέριο που, όπως φαίνεται, κόστισε και τη ζωή στον άνδρα που μέχρι πρότινος έγινε... περίγελος τις προηγούμενες μέρες γιατί υποτίθεται πως σώθηκε από τη φωτιά και σκοτώθηκε από άλλη αιτία λίγα δευτερόλεπτα μετά.

 

Πηγή: National Geographic

 

 

Sponsored Post