Η προκλητική ανακοίνωση και η «γκάφα» του αλβανικού ΥΠΕΞ για τη δολοφονία 18χρονου στην Καβάλα

Τα Τίρανα βιάστηκαν να δουν ρατσιστικά κίνητρα και πράξεις μίσους και αντεκδίκησης αλλά οι εξελίξεις μέχρι στιγμής, δείχνουν πως μάλλον βιάστηκαν ...
Ο αλβανός υπ.Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι
Ο αλβανός υπ.Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι
Jason Lee / Reuters

Θέμα δολοφονικών επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα σε βάρος Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, εγείρουν τα Τίρανα με αφορμή τη δολοφονία 18χρονου Αλβανού μαθητή στην Καβάλα. Μόνο που το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών βιάστηκε να τοποθετηθεί. Λίγες ώρες μετά την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης, ένας 17χρονος συμμαθητής του θύματος και επίσης αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη και ομολόγησε πως είναι ο δράστης της δολοφονίας.

Επί των αιτιάσεων από πλευρά των Τιράνων τοποθετήθηκε τόσο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας απορρίπτοντας αυτές ως αβάσιμες και απαράδεκτες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αναφορές περί «ακήρυκτης εκστρατείας μίσους και βίας» συνδέοντας δολοφονίες Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Τίρανα: Αξιολύπητη και εθνικιστική θυματοποίηση

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αλβανικό ΥΠΕΞ γίνεται σαφής αναφορά στη δολοφονία του 18χονου μαθητή λυκείου στην Καβάλα ενώ επισημαίνεται πως αυτή είναι η «τέταρτη δολοφονία αλβανού πολίτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες» γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο Υπουργείο το οποίο εκφράζει την «αγανάκτησή του για την απώλεια ζωής συμπατριωτών μας, η οποία γίνεται μεγαλύτερη λόγω των καθυστερήσεων στην επίλυση των υποθέσεων από τις ελληνικές αρχές».

Προδικάζει δε πως υπάρχει «εξτρεμιστικό υπόβαθρο» και «λόγοι μίσους που συνόδευσαν τα γεγονότα αυτά» ενώ καλεί τις αρχές στην Ελλάδα «να καταδικάσουν και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια της Χρυσής Αυγής ή άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που επιχειρούν να παραβιάσουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του Αλβανών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα».

Και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να συνηθίσουμε τις ξενοφοβικές κραυγές τους στα κανάλια τους, ούτε θα αποδεχθούμε την αξιολύπητη και εθνικιστική θυματοποίηση όσων δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στην Αλβανία σε ευρωπαϊκά φόρουμ.Υπό τις συνθήκες κατά τις οποίες οι πολίτες μας υφίστανται πίεση από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας, το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Αλβανίας να προσφέρει στα θύματα και τις οικογένειές τους όλη την αναγκαία νομική και οικονομική υποστήριξη για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ως μελών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας όπου ζουν, σπουδάζουν και συμβάλλουν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα».

Αβάσιμες και απαράδεκτες κατηγορίες

Να επιδείξει υπευθυνότητα και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καλεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ενόψει του τελικού πορίσματος για το θάνατο του Έλληνα πολίτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θάνατο Αλβανού πολίτη στην περιοχή της Καβάλας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

Εξάλλου ο κ. Γεννηματάς καθιστά σαφές πως η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου το κράτος δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά. Σημειώνει μάλιστα πως οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, ως αναφέρεται άλλωστε και σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, υπογραμμίζει πως η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη και επαναλαμβάνει την αυτονόητη καταδίκη σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Η τοποθέτηση της ΕΛΑΣ

Τέλος το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως «σε όλες τις συναφείς περιπτώσεις (σ.σ. δολοφονίες), η Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί άμεσα προανάκρισης και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικονομικές και προανακριτικές ενέργειες -σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές- με σκοπό τη διαλεύκανση των υποθέσεων, τη θεμελίωση των κατηγοριών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών» και «Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιασθεί».