Κορονοϊος: Αποτύπωμα των μετακινήσεων του Πάσχα η τοπική έξαρση κρουσμάτων - Πού παρατηρείται

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνεχίζει να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης.
Ενημέρωση για την πανδημία
Ενημέρωση για την πανδημία
Eurokinissi

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Μαγιορκίνης: Σημεία αποσυμπίεσης δείχνει το σύστημα υγείας

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Παπαευαγγέλου: Δείκτης Rt στο 0,83

Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ο δείκτης Rt είναι στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα.

Οι περιοχές με το αυξημένο ιικό φορτίο:

  • Κέρκυρα

  • Ορεστιάδα

  • Κάρπαθος

  • Σκιάθος

  • Πάτμος

  • Ικαρία

  • Αγρίνιο

  • Νάξος

  • Μηλοποτάμος Ρεθύμνου

  • Μεσολλόγι

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Πάνω από 1,4 εκατ. πλήρως εμβολιασμένοι

Στα 2.188 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 677 είναι αυτοί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό είναι 56.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 13 Μαΐου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.167 νέα κρούσματα Covid-19 και 55 νέους θανάτους, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 683 ασθενείς.

Χθες ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα ξεπέρασε τα 4.000.000, ενώ περισσότεροι από 1.400.000 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είχαν κάνει και τις δύο δόσεις ή είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson).