Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας θέλει η κόρη της να μιλά μαορί

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας θέλει η κόρη της να μιλά μαορί
|
Hannah Peters via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, που ξεχώρισε γιατί έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που έκανε παιδί ενώ ασκούσε τα καθήκοντά της, είπε ότι θέλει η έξι εβδομάδων κόρη της να μιλά αγγλικά καθώς και μαορί, τη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί.

«Σίγουρα θέλω να μάθει μαορί. Δεν πήραμε αυτή την απόφαση απλά έτσι για να γίνει», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Maori TV η 38χρονη πολιτικός που επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στο γραφείο της έπειτα από άδεια μητρότητας έξι εβδομάδων.

«Είναι μια επίσημη γλώσσα. Αποτελεί τη βάση για να κατανοήσουμε τον πολιτισμό των Μαορί επίσης», εξήγησε.

Η Te reo Maori, όπως η γλώσσα είναι γνωστή στα μαορί, έγινε επίσημη γλώσσα στη χώρα αυτή του Ειρηνικού το 1987, ωστόσο παρά τις πολλές προσπάθειες να επεκταθεί η χρήση της, παραμένει ακόμη στον κατάλογο της UNESCO των γλωσσών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Σχεδόν 130.000 από τις 600.000 Μαορί που κατοικούν στη Νέα Ζηλανδία μιλούν με ευχέρεια τη γλώσσα αυτή. Επί του παρόντος, μόνο το 25% όλων των παιδιών μαθαίνουν μαορί στο σχολείο αλλά η ζήτησή της ολοένα αυξάνεται. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προτίθεται να εντάξει τη διδασκαλία της μαορί σε όλα τα σχολεία έως το 2025.