Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για την Ουκρανία

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σε αυτή τη φωτογραφία που λήφθηκε από βίντεο και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, το πυραυλικό καταδρομικό του ρωσικού ναυτικού Marshal Ustinov αποπλέει για μια άσκηση στην Αρκτική. Η Ρωσία ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων εν μέσω των εντάσεων για την Ουκρανία και ανέπτυξε περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην ουκρανική επικράτεια που τροφοδότησε τους φόβους της Δύσης για εισβολή. (Η Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας μέσω AP)
Σε αυτή τη φωτογραφία που λήφθηκε από βίντεο και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, το πυραυλικό καταδρομικό του ρωσικού ναυτικού Marshal Ustinov αποπλέει για μια άσκηση στην Αρκτική. Η Ρωσία ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων εν μέσω των εντάσεων για την Ουκρανία και ανέπτυξε περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην ουκρανική επικράτεια που τροφοδότησε τους φόβους της Δύσης για εισβολή. (Η Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας μέσω AP)
via Associated Press

Η Ρωσία προειδοποίησε την Τετάρτη (26/1) ότι θα λάβει γρήγορα «μέτρα εν είδει αντιποίνων» εάν οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της απορρίψουν τα αιτήματά της για την ασφάλεια και συνεχίσουν τις «επιθετικές» πολιτικές τους, εντείνοντας την πίεση στη Δύση εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει τέτοιου είδους σχέδια, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ανησυχούν επειδή η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της με την Ουκρανία και έχει ξεκινήσει μια σειρά πολεμικών παιχνιδιών στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται ερωτήματα για το μέλλον της Ουκρανίας: η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ποτέ τη χώρα και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη ως μέλη του και ότι η συμμαχία θα ανατρέψει τις αναπτύξεις στρατευμάτων σε άλλα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Μερικές από αυτές, όπως η δέσμευση για ένταξη, δεν είναι διαπραγματεύσιμες για το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα φαινομενικά δυσεπίλυτο αδιέξοδο που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο.

Μιλώντας στη βουλή την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι αυτός και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι θα συμβουλεύσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα επόμενα βήματα αφού πρώτα λάβουν γραπτές απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αιτήματα. Αυτές οι απαντήσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα - παρόλο που οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα απορρίψουν τις βασικές ρωσικές απαιτήσεις.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ως μέρος των αντιποίνων της, ο Λαβρόφ απάντησε απλώς ότι η Μόσχα έχει στενούς δεσμούς με αυτές τις χώρες και επιδιώκει να τους εμβαθύνει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής του Λαβρόφ αρνήθηκε επισήμως να αποκλείσει την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών μέσων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ενίσχυε την αποτροπή του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και οι Η.Π.Α. διέταξαν 8.500 στρατιώτες να βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για πιθανή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι δυτικές χώρες έχουν στείλει επίσης αεροπλάνα με όπλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της.

O Nτμίτρο Κουλέμπα , ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
O Nτμίτρο Κουλέμπα , ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
POOL New via Reuters

Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία αποτελεί απειλή, «ο αριθμός τους είναι πλέον ανεπαρκής για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση».

«Ακόμα τους λείπουν ορισμένα βασικά στρατιωτικά στοιχεία και συστήματα για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη, πλήρους κλίμακας επίθεση», είπε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους.

Όπως και άλλοι, σημείωσε ότι η πρόκληση συναγερμού θα μπορούσε να είναι αυτοσκοπός. Η Ρωσία, είπε, ελπίζει να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «διασπείροντας τον πανικό, αυξάνοντας την πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας και εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις».

«Ο Πρόεδρος Πούτιν θα χαρεί να δει αυτό το σχέδιο να πετυχαίνει, ώστε να μην χρειάζεται καν να στραφεί στη στρατιωτική δύναμη για να βάλει την Ουκρανία σε ευάλωτη θέση», είπε.

Αρκετοί γύροι διπλωματίας υψηλού διακυβεύματος απέτυχαν να αποφέρουν σημαντική πρόοδο στην αντιπαράθεση, αλλά μια ύστατη προσπάθεια γίνεται την Τετάρτη.

Προεδρικοί σύμβουλοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει μια «καλή και ειλικρινή» συζήτηση στη συνάντηση του Παρισιού.

Την Τετάρτη, ο Λαβρόφ υποστήριξε ξανά ότι η Δύση ενθαρρύνει την Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση στα ανατολικά εδάφη της όπου μάχονται δυνάμεις της με ρωσόφωνους αυτονομιστές και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Δύσης για επικείμενη ρωσική εισβολή ως «υστερικούς».

Εκτός από τις στρατιωτικές κινήσεις, οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί της έχουν απειλήσει με κυρώσεις όπως ποτέ άλλοτε εάν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, αλλά έχουν δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν «συνεχίζει να αναπτύει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας» και μια επίθεση «θα ήταν η μεγαλύτερη εισβολή από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα άλλαζε τον κόσμο». Προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών κυρώσεων, σε περίπτωση εισβολής.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μπάιντεν, ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στη Δύση, αλλά επιβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι τέτοιες κυρώσεις θα ήταν «πολιτικά καταστροφικές» για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Η Βρετανία υπόσχεται επίσης κυρώσεις και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας προέτρεψε τα ευρωπαϊκά έθνη να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο. έχει στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μάχιμων στρατευμάτων.

«Θα νομοθετήσουμε για να ενισχύσουμε το καθεστώς των κυρώσεων και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να πλήξουμε τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες και τράπεζες στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής», είπε στο BBC. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι όλοι οι σύμμαχοί μας να κάνουν το ίδιο».

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς έχουν επίσης κινηθεί για να αποσύρουν ορισμένους από τους διπλωμάτες και τα εξαρτώμενα μέλη τους από το Κίεβο.

Πηγή: Associated Press

Πήγαινε στην αρχική σελίδα