Δεν επίκειται άμεσα ρωσική εισβολή, λέει η Ουκρανία

Η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες.
via Associated Press

Οι ηγέτες της Ουκρανίας επιδίωξαν να διαβεβαιώσουν τη χώρα πως μια εισβολή από τη Ρωσία δεν είναι επικείμενη, αν και αναγνώρισαν πως η απειλή ήταν πραγματική και προετοιμάζονταν να δεχτούν μια νέα αποστολή αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού την Τρίτη, προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους.

Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει επίθεση, μα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για πιθανό πόλεμο.

Πολλαπλοί γύροι διπλωματικών διαπραγματεύσεων δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια σημαντική πρόοδο, και αυτή την εβδομάδα οι εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω. To NATO είπε πως ενισχύει την αποτρεπτική του ισχύ στη Βαλτική, και οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ευρώπη στο πλαίσιο μιας «δύναμης αντίδρασης» της Συμμαχίας, αν είναι απαραίτητο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε τις οικογένειες όλου του αμερικανικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τη χώρα, και ανέφερε πως το μη απαραίτητο προσωπικό μπορούσε να φύγει. Η Βρετανία ανέφερε πως και αυτή απέσυρε κάποιους διπλωμάτες και άλλα άτομα από την πρεσβεία της.

Στην Ουκρανία, ωστόσο, οι αρχές προσπαθούσαν να προβάλουν μια εικόνα ηρεμίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε αργά τη Δευτέρα πως η κατάσταση ήταν «υπό έλεγχο» και ότι «δεν υπήρχε λόγος πανικού».

Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ είπε πως τη Δευτέρα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν σχηματίσει ομάδες μάχης, «που θα υποδείκνυε πως αύριο θα εξαπέλυαν επίθεση».

«Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια. Είναι πιθανά και δυνατά στο μέλλον» είπε ο Ρεζνίκοφ στο ICTV της Ουκρανίας τη Δευτέρα. «Μα μέχρι σήμερα...δεν υπάρχει τέτοια απειλή».

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, κινήθηκε σε παρόμοιο πλαίσιο, λέγοντας πως η κίνηση ρωσικών στρατευμάτων κοτνά στα σύνορα της Ουκρανίας «δεν ήταν νέα».

«Μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε βάση για δηλώσεις περί πλήρους κλίμακας επίθεση στη χώρα μας» είπε ο Ντανίλοφ τη Δευτέρα.