Η Ρωσία θα μειώσει κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φυσικού ερίου στην ΕΕ

Σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 38,8%
via Associated Press

Μειωμένες κατά 1/3 θα είναι φέτος οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον αναπληρωτή Ρώσο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, πέρυσι, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος εν μέσω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει μειώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, αποδίδοντας την πτώση σε τεχνικά ζητήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις.

Σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Χωρών (δηλαδή η Ευρώπη) μειώθηκαν κατά 38,8% σε 84,8 δισ. κυβικά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου ως έναν τρόπο να περιορίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να εξάγει τις ενεργειακές της προμήθειες αν επιβληθούν τέτοια μέτρα.

Ανώτερος διευθυντής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο για την Ευρώπη.

Ο Όλεγκ Αξιούτιν, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, είπε επίσης σε συνέδριο ότι δεν αναμένονται σημαντικές πρόσθετες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα