Η συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας επισκέφθηκε το νησί και συμφώνησε με τον δήμαρχο σε μια κοινή πορεία.
Η συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας στη Σαντορίνη
Η συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας στη Σαντορίνη
CLIA

Να τηρηθεί αυστηρά το υπάρχον ημερήσιο ανώτατο όριο των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, με βάση το 75% της πληρότητας των κρουαζιερόπλοιων, συμφώνησε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), με τον δήμαρχο Θήρας, Νικόλαο Ζώρζο.

Η ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, που εκπροσωπεί το 95% του κλάδου, βρέθηκε στη Σαντορίνη, με επικεφαλής τη Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και άλλους φορείς, προκειμένου να συζητήσουν το μείζον ζήτημα της κρουαζιέρας που ναι μεν προσφέρει πολλά στο νησί, όμως δημιουργεί και προβλήματα όταν οι τουρίστες είναι πολλοί.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της CLIA και ο δήμαρχος Θήρας συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για το βιώσιμο μέλλον του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί. Η CLIA αναγνώρισε ότι η διαχείριση του τουρισμού κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται και στο Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρσι.

«Χαιρόμαστε που ο Δήμος Θήρας συζήτησε και συμφώνησε με την CLIA τις λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, με γνώμονα την προστασία της μοναδικότητας του τόπου μας και την εμπειρία του επιβάτη», ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος.

«Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος και εξαιρετικά δημοφιλής τόπος, και συμμεριζόμαστε την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού στο νησί. Ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Ζώρζος ήταν ξεκάθαρος μαζί μας από την αρχή της φετινής σεζόν, σχετικά με την πρόθεσή του να εφαρμόσει αυστηρά το υπάρχον ημερήσιο ανώτατο όριο των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, με βάση το 75% της πληρότητας των κρουαζιερόπλοιων, και υποστηρίζουμε αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της Σαντορίνης. Παρότι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τουριστικών ροών στο νησί, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε οι πρώτοι που συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Θήρας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου», τόνισε η Μαρία Δεληγιάννη.

«Όπως και στη Μύκονο, έτσι και στη Σαντορίνη έχουμε στηρίξει τις τοπικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (berth management system), που θα πλαισιώνεται από μια διαφανή πολιτική ελλιμενισμού, με σαφείς κανόνες και κριτήρια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική διαχείριση και διάχυση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση», ανέφερε.

Μολονότι η ανάπτυξη του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, το Σχέδιο της CLIA αναγνωρίζει ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να απαιτεί νέους τρόπους συνεργασίας, όπως προσαρμογές στα δρομολόγια ή στη λειτουργία των λιμανιών, καθώς και στενότερη συνεργασία για τη βελτίωση των πρακτικών τουριστικής διαχείρισης στους προορισμούς. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού σε τοπικό επίπεδο για τον καλύτερο σχεδιασμό των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων, την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και θέσεων ελλιμενισμού για καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων, καθώς και το άνοιγμα νέων προορισμών.

Δημοφιλή