Η Σλοβενία έγινε η 147η χώρα-μέλος του ΟΗΕ αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης

Και η 11η χώρα της ΕΕ. Πριν από περίπου 10 ημέρες, Ιρλανδία και Νορβηγία προχώρησαν στην ίδια απόφαση, δηλώνοντας πως η λύση δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική για μια βιώσιμη ειρήνη.
Επαρση της σημαίας της Παλαιστίνη έξω από το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας στην Λιουμπιάνα, μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία που ενέρκρινε την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστινης
Επαρση της σημαίας της Παλαιστίνη έξω από το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας στην Λιουμπιάνα, μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία που ενέρκρινε την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστινης
Anadolu via Getty Images

Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, επικυρώνοντας την προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης.

Το αίτημα της συντηρητικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος απορρίφθηκε και, κατόπιν ψηφοφορίας, επικυρώθηκε η προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Ωε εκ τούτου, η Σλοβενία έγινε η 147η χώρα-μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Την 28η Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.

Εκ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη από παλαιότερα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Η Μάλτα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο σύντομα.

Η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν πει ότι εξετάζουν επίσης την αναγνώριση, όμως η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα. Η Γερμανία συμφωνεί με τις ΗΠΑ, τον πιστότερο σύμμαχο του Ισραήλ, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση κι επιμένοντας ότι μια λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω του διαλόγου.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή