ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/06/2019 16:18 EEST

Η Τουρκία απορρίπτει τη διακήρυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

Δριμύτατη η αντίδραση της Άγκυρας στη διακήρυξη των «Med7».

NurPhoto via Getty Images

Τη διακήρυξη των χωρών του νότου της ΕΕ πάνω σε θέματα Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου, απέρριψε η Τουρκία το Σάββατο, ισχυριζόμενη πως «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Στην Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου στη Μάλτα, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που «κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου». Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Για εμάς, στερείται αξίας, ισχύος ή επίδρασης» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Anadolu.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η διακήρυξη είναι άλλο ένα παράδειγμα «κατάχρησης» από πλευράς της Ελλάδας και της Κύπρου της θέσης τους στην ΕΕ, προσθέτοντας πως «κάποιες χώρες της ΕΕ έγιναν όργανα σε αυτό». Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως δείχνει ότι η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να είναι «αντικειμενικοί, αξιόπιστοι παράγοντες« ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Η Κοινή Διακήρυξη των «Med7»

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας από Μάλτα: Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...

 

Sponsored Post